На днешното си заседание Изпълнителният комитет на БФС прие решенията

...
На днешното си заседание Изпълнителният комитет на БФС прие решенията
Коментари Харесай

Вижте всички решения на Изпълкома

На днешното си съвещание Изпълнителният комитет на БФС одобри решенията на ИК по протокол №3 от 28.04.2021 година и се срещна с отчета на Комисията за разширение на състава на Първа професионална лига. След разбор на предложенията, ИК избра вид 1, съгласно който шампионата в ППЛ през идващия сезон (2021/2022 г.) ще се организира с 14 тима, според формата и метода на осъществяване на неотдавна приключилия сезон 2020/2021 година

След привършване на сезон 2021/2022 година тимът, приключил на 14-то място в класирането, изпада във Втора професионална лига, а предпоследният играе бараж за оставане в елита против класирания на 4-то място във Втора лига. Отборите, приключили на първите три места в класирането на ВПЛ, получават право на промоция в ППЛ за сезон 2022/2023 година По този метод се съблюдава настоящата Наредба за шампионатите и шампионатите в системата на БФС и се дава опция на клубовете от ВПЛ да се приготвят финансово за присъединяване в ППЛ през сезон 2022/2023 година, както и да покрият минималните лицензионни критерии за футболна инфраструктура.

Членовете на ИК се срещнаха с плана на Наредба за шампионатите и шампионатите за сезон 2021/2022 година и одобриха предложенията за промени, измежду които са: при присъединяване на състезатели, родени след 01.01.2000 година за не по-малко от 45 минути в среща от ППЛ, БФС заплаща на съответния ФК сума в размер по 250 лева на футболист за до двама състезатели в срещата.

С оглед краткотрайните правила, свързани с COVID-19, във футболните срещи ще бъдат позволени 5 смени, като играта може да се стопира до 3 пъти. Футболна среща може да бъде отлагана при съществуване на позитивни проби за COVID-19 по едно и също време на повече от 10 картотекирани в един от двата тима футболисти. Първенството може да бъде прекъснато краткотрайно при съществуване на позитивни проби за COVID-19, по едно и също време на повече от 10 картотекирани футболисти на минимум 5 клуба при група от 14 тима и минимум 7 клуба при група от 15 и повече тима.

Приети бяха допълнения в Дисциплинарния устав, свързани с въвеждането на системата VAR в ППЛ през сезон 2021/2022 година, включващи наказания за разнообразни нарушавания, касаещи работата на видео-асистент арбитрите. С цел облекчение на клубовете от ППЛ поради следствията от пандемията, таксите на длъжностните лица бяха редуцирани, както следва: хонорарите на основните съдии - от 1200 на 1050 лева, на асистентите - от 900 на 800 лева, на четвъртите съдии от 450 на 400 лева, на делегатите - от 500 на 450 лева, на съдийските наблюдаващи - от 500 на 450 лева, на VAR съдиите - от 700 на 550 лева и на асистентите VAR - от 350 на 300 лева
 Решено: ВАР във всеки мач от efbet Лига
Решено: ВАР във всеки мач от efbet Лига

Намаляват съдийските такси

Приет бе и план на Календар за сезон 2021/2022 година, съгласно който финалът за Суперкупата на България ще се организира на 17 юли, сезонът в Първа и Втора лига ще започва в уикенда 23-26 юли, а дуелите в професионалния футбол през календарната 2021 година би трябвало да приключат през уикенда 10-13 декември. Шампионатите се възобновяват на 18 февруари 2022 година, а краят на сезона е на 20-23 май, като сред 26 и 29 май ще се изиграят баражите съгласно Наредбата за шампионатите и шампионатите. Финалът в шампионата Купа България е заложен за сряда, 11 май.

ИК утвърди плановете на листи на съдийски наблюдаващи и делегати в ППЛ и ВПЛ, както и измененията в състава на непрекъснатите комисии на БФС, които ще бъдат оповестени в уеб страницата на централата навреме.
 Първенството остава с 14 тима
Първенството остава с 14 тима

Промяната ще е от идващия сезон

Членовете на ИК бяха осведомени с лицензирането на клубовете от ППЛ и ВПЛ за сезон 2021/22. Според отчета на Лицензионната комисия всички клубове от ППЛ получават лиценз, като лицензът на ПФК " Левски " и ПФК " Черно море " е конвенционален и двата клуба ще бъдат обект на ежемесечен финансов мониторинг от страна на централата. Същата е обстановката и при члена на ВПЛ " ПФК Нефтохимик Бургас 1962 ".

Поради липса на осветяване на стадион " Локомотив " в София спечелилият промоция в Първа лига едноименен клуб ще уточни стадиона, на който ще играе мачовете си през новата акция, а занапред се чакат документите за лицензиране на новите членове на ВПЛ Марек (Дупница), Левски (Лом), Спартак (Варна) и Марица (Пловдив).

Изпълнителният комитет реши да бъде препоръчан нов двугодишен контракт на селекционера на България U-17 Йордан Петков, а по самодейност на членовете на ИК Българският футболен съюз ще финансира построяването на монумент на изтъкнатия ни футболист и треньор Никола Спасов във Варна.

Взето бе и решение БФС да продължи традицията да обезпечава клубовете с най-актуалните модели футболни топки, като изборът на марката и спецификацията ще бъде избран от експертна комисия в близко бъдеще.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР