На днешното извънредното заседание на комисията по транспорт на СОС

...
На днешното извънредното заседание на комисията по транспорт на СОС
Коментари Харесай

Настояваме за срок на ремонта и гаранции за строежа на метрото

На днешното изключителното съвещание на комисията по превоз на СОС общинският консултант от "Демократична България " Симеон Ставрев изиска проучване на трасето на трети метродиаметър, както и гаранции, че за сектора, който следва да бъде издигнат, ще бъдат направени верните изследвания и обследвания, тъй че да не се повтори актуалният проблем. Той настоя и за присъединяване на общински съветници в специфична комисия, където дружно с специалисти да проследят инспекциите, свързани с повредата по трети метродиаметър.

"Участието на общинските съветници в проучването на казуса е извънредно значимо, а не да разбираме от медиите какво е станало ", разяснява Ставрев и означи, че първото му искане за незабавно изключително съвещание, датира още от деня на повредата, само че е било забавено със седмица.

По време на днешното съвещание, съветникът от "Демократична България " зададе редица въпроси за аргументите сходен случай въобще да бъде позволен, за финансовата отговорност, както и за периодите за възобновяване на придвижването по трасето.

В отговорите си инж. Братоев дефинира събитията, довели до повредата като форсмажор и отклони отговорността към геоложките отчети, въз основа на които са правени плановете за сектора, които, по думите му, са правени "в интервали, в които не е имало форсмажорна обстановка като досегашната ". Той отхвърли да даде период за възобновяване на авариралия сектор от третия метродиаметър.

"Управляващите в София нормално са сюрпризирани от снега. Тази година "Метрополитен " и Столична община бяха сюрпризирани от два дни по-силен дъжд и това стана причина чисто новият трети метродиаметър да аварира и придвижването сред метростанциите "Театрална " и "Хаджи Димитър " да бъде прекратено за неопределен срок ", разяснява Ставрев в своя обява в обществените мрежи след края на съвещанието. "Не би трябвало да забравяме, че метрото се строи и с европейски пари и изискуем пояснение и на европейските данъкоплатци, не
единствено на българските ", добави той.

Въпроси зададе и общинският консултант от "Демократична България " инж. Грети Стефанова, която нападна обяснението на инж. Братоев, че повода е в геоложките отчети, на които са основани плановете.

"Има хидроложки изследвания за реката, може би 100 години обратно и не може да се разчита на геоложко изследване през август, с цел да се прави план за метро ", разяснява Грети Стефанова и изиска да разбере употребявани ли са такива хидроложки изследвания при съставянето на плана и по какъв начин Столичната община ще се погрижи за жителите от засегнатите здания.

В полемиката се включи и специалистът към комисията Виктор Чаушев, който уточни несъгласие в изказванията на инж. Братоев за това, че проблемите по трасето се дължат на изчисленията в геоложкия отчет, въз основа на който е юридически планът.

"По въпроса за тунелната структура, Вие проф. Братоев, казахте, че геоложкият отчет регистрира 14 тона натоварване и сте упълномощили на проектантите и на строителите да изпълнят с коефициент 1.5, което прави 21 тона. Вие казахте, че 19 тона е регистрирано, а пък структурата се е компрометирала, което у мен персонално, дава обосновани догатки да считам, че тази структура не е изпълнена с 1.5, както е по план ", уточни той.

Последвалия коментар на Симеон Ставрев в обществените мрежи ще намерите тук:
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР