На днешният ден кюстендилското читалище Братство отбелязва своята 153-годишнина от

...
На днешният ден кюстендилското читалище Братство отбелязва своята 153-годишнина от
Коментари Харесай

Най-старото читалище в Кюстендил отбелязва 153 години от създаването си

" На днешният ден кюстендилското читалище " Братство " отбелязва своята 153-годишнина от основаването си ", сподели ръководителят му Иван Андонов.

През тази година годишнината от основаването на културната институция съответствува с началото на 16-то издание на Международния фолклорен конкурс " Пауталия ", чийто главен уредник е читалището.

Фестивалът ще се състои до 3 юли в Кюстендил. По този мотив в салоните на читалището е подредена фотоизложба, представяща развиването на музикалния конгрес през годините. 

" В чест на рождения ден на читалището и в края на креативния сезон читалище " Братство " афишира " Годишни награди за изкуство ", които да отличат най-изявените възпитаници и преподаватели в другите школи към културния институт. Тържественото награждаване ще бъде на 5 юли, от 18:00 часа, в читалището ", сподели Андонов. 

Председателят на читалището описа, че на 1 юли в далечната 1869 година родолюбиви кюстендилци прозрели, че на България ще са нужни културни, образовани и духовно извисени хора.

Така горящ огъня на знанието за основаването на читалище " Братство ". Неизвестен калиграф е записал в първия му правилник впечатляващия лозунг " Богатството е смертно, добродетелта - безсмертна ". 

Читалище " Братство " е най-старата културна институция в кюстендилския район, дала началото на библиотеката, театъра, историческия музей в града. През годините читалището се утвърждава като значим център за културна активност.

В него креативен се развиват групи и самостоятелни реализатори - деца, младежи и възрастни, организират се разнообразни фестивали и състезания, измежду които Международният конкурс за класическа китара, Международният конкурс за шлагерна и остаряла градска ария " Пей сърце ", Национален книжовен конкурс за лирика " Биньо Иванов ", Международна камерна музикална академия и Международен коледен хоров фестивал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР