На днешния ден светът почита паметта на жертвите на арменския

...
На днешния ден светът почита паметта на жертвите на арменския
Коментари Харесай

Арменският геноцид: Дядовците на Ахавни Кеворкян виждат ужаса с очите си, но оцеляват

На днешния ден светът уважава паметта на жертвите на арменския геноцид . По време на Първата международна война, през 1915 година Османската империя прави всеобщи кланета и насилствена депортация на милион и половина арменци.

Снимка: bTV

Дядовците на Ахавни Кеворкян виждат ужаса с очите си, били са едва 10-годишни и оцеляват. В продължение на години наследничката слуша историите им и издава книга.

„ Изселват ги на огромни групи като добитък, безусловно в стада, в незнайна посока. Успяват да минат този път от 1915 до 1919 година през цялата сирийска пустиня, виждайки всички вероятни и невъзможни ужаси, които биха могли да се случат на едно живо създание от други живо създание “, описа Ахавни Кеворкян.

Снимка: bTV

От нощес в дома на Ахавни Кеворкян в Пловдив гори свещ.

„ Няма арменец по света, който от през вчерашния ден да спи умерено и да затваря леко очите си. Всички сърца изгарят от болежка и страдалчество и във всяка къща гори свещ, тъй като няма арменска къща, която да няма жертви от геноцида над арменците “, сподели Ахавни Кеворкян.

Жената пази остарели богослужебни книги, камата на единия си дядо и куките за плетене от баба си. А като завещание на личните си синове, тя ще остави кутийка с пръст от разнообразни елементи на Армения.

„ Остава единствено да запалителен свещ и да се помолим, човечеството да прочете всички документи, които съществуват и в никакъв случай да не се случват такива неща “, сподели Ахавни Кеворкян.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР