На днешния ден през 1951 г. Франция, ФРГ, Италия и

...
На днешния ден през 1951 г. Франция, ФРГ, Италия и
Коментари Харесай

Европейската общност за въглища и стомана е предшественикът на Европейския съюз

На днешния ден през 1951 година Франция, Федерална Република Германия, Италия и трите страни от Бенелюкс (Белгия, Холандия е Люксембург) основават Европейска общественост за въглища и стомана, която прераства по-късно в Европейска икономическа общественост (днес Европейски съюз).
Европейската общественост за въглища и стомана (съкратено ЕОВС) е основана с контракт в Париж през 1951 г от тези страни за да се обединят въглищните и стоманени запаси на нейните страни членки. Организацията е първата по рода си и заради това се смята за първата стъпка в европейската интеграция.

Идеята за основаването й е препоръчана на 9 май 1950 година от френския външен министър Робер Шуман, само че концепцията за интеграционния метод принадлежи на Жан Моне, френски бизнесмен и общественик. Договорът за организацията влиза в действие на 23 юли 1952 година и е за период от 50 години.
Организацията Европейска общественост за въглища и стомана престава да съществува от 2002 година с приключване на контракта. По време на съществуването си ЕОВС съумява да сътвори общ пазар, само че не съумява да предотврати западането на въглищната и стоманената промишленост. Въпреки това, общността слага основите на Европейския съюз.

Не всички действия обаче са прекъснати. Фондът за проучвания на въглища и стомана продължава своето битие, защото средствата за него са пристигнали от промишлеността и не могат да бъдат върнати на членуващите страни. Фондът се устоя от вложения капитал в размер на 1.6 милиарда евро, които са дадени от европейските компании от въглищната и стоманената промишлености за образование, проучвания и реструктуриране. Инвестицията обезпечава средства от към 55-60 млн. евро на година. Средствата се разпределят от дирекция G (Индустриални технологии) на основна дирекция Проучвания (Research), част от Европейската комисия. Разпределянето на средствата се управлява от Комитет за въглища и стомана (COSCO), чиито членове са националните представители. По решение на съвета, годишните средства се разпределят по 27.2% за проучвания на въглища и 72.8% за проучвания на стомана.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР