На днешния ден през 1946 г. след седемгодишно прекъсване поради

...
На днешния ден през 1946 г. след седемгодишно прекъсване поради
Коментари Харесай

През 1946 г. е първият следвоенен кинофестивал в Кан

На днешния ден през 1946 година след седемгодишно спиране заради Втората международна война се организира филмовият фестивал в Кан.

Кинофестивалът в Кан (на френски: Festival de Cannes, до 2002 година Festival international du film, Международен кино фестивал) е един от най-престижните кинофоруми в света. Провежда се в град Кан, Южна Франция.

През 1939 година французите се усещат ощетени по време на Международния кино фестивал във Венеция и вземат решение да си създадат собствен фестивал в Кан. За първи път се организира на 1 септември 1939 година и е открит на 1 септември 1939 година с кино лентата "Гърбушкото от Нотр Дам ". Инициатор за провеждането на фестивала е тогавашният министър на образованието на Франция политикът и юрист Жан Зе. Датата обаче се оказва съдбовна не толкоз за провеждането на фестивала, само че и за цялото човечество - нацистка Германия атакува Полша и избухва Втората международна война.

Възраждането на фестивала е през 1946 година, когато се организира от 20 септември до 5 октомври. След това се провежда всяка година през май с дребни изключения. Фестивалът е посещаван от доста кинозвезди и е известен метод за кино продуцентите да покажат новите си филми и да продадат работата си на дистрибуторите, които идват от целия свят. Фестът се организира в особено издигнатия за тази цел Фестивален и конгресен замък на брега на Средиземно море.

Най-престижната премия, давана в Кан, е "Златна палма " за най-хубав филм. Журито на фестивала, формирано от интернационална селекция от кинотворци, раздава и други награди като "Голямата премия " (втората по престиж).

Наградите за игрални филми са:

Palme d'Or - Златна палма (най-добър филм)
Grand Prix - Голямата премия на фестивала (втора премия за най-хубав филм)
Prix du Jury - Награда на журито (трета премия за най-хубав филм)
Palme d'Or du court métrage - Златна палма за най-хубав късометражен филм
Prix d'interprétation féminine - Най-добра актриса
Prix d'interprétation masculine - Най-добър артист
Prix de la mise en scène - Най-добър режисьор
Prix du scénario - Най-добър сюжет.

Фестивалният и конгресен замък (на френски: Palais des Festivals et des Congrès) е конферентният център в град Кан. Разположен на брега на Средиземно море, в западния завършек на крайбрежния бул. "Кроазет ", в него се организира годишният Фестивал на Кан, едно от най-важните събития в международното кино. Сградата е издигната през 1982 година на мястото на дотогавашното общинско казино, защото първичната постройка на фестивала не е подобаваща за осъществяване на огромни конференции. Проектът в напредничав жанр е на Хъбърт Бенет и Франсоа Дрюе, а през 1999-а постройката е разширена с спомагателни 10 хиляди кв. м застроена повърхност. Дворецът има 35 хиляди кв. м изложбени зали и 18 прожекционни зали, най-голямата от които е с потенциал 2300 души.

Кан е прочут курорт на Френската Ривиера. Населението му е към 73 000 души, само че по време на годишно провеждащият се кино фестивал стават повече от милион. В града се организират и други забавни събития като фестивал на игрите - бридж, белот, табла, шах и други, пролетен карнавал с маски, интернационално ревю на първокласни почивки - показват се предложения от туристически организации за пътувания до екзотични дестинации.
Основни забележителности в Кан са музеите . Най-интересни измежду тях са музеят-замък на изкуствата, морският музей и музеят на фотографията. Най-голямата атракция на Кан, обаче, е пристанището. Там са паркирани едни от най-луксозните яхти в света, а по време на кино фестивала блясъкът е още по блестящ. Плажните линии не са необятни и златисти, пясъкът не е тънък, а по-скоро скалист. Всичко това се компенсира от красивата панорама и първокласните питейни заведения, хотели и вили, ситуирани по крайбрежието.
Крайбрежната улица се споделя "Ла Кроазет " (La Croisette) и е най-известната и първокласна улица в града. Тук се разхождат всички звезди - артисти и режисьори, тъй като точно на нея се намира фестивалният замък, където от 1939 година насам се организира филмовото събитие на годината. Пред двореца има и алея на славата с отпечатъци на звездите с високи заслуги в киното.

Кан е извънредно прочут с филмовия си фестивал, който се организира всяка година. И въпреки филмовият фестивал да трае едвам две седмици, филмовата аура на града не го напуща през цялата останала част от годината. Тук идват най- огромните имена на международния киноподуим, с цел да премерят сили на фестивалния екран.
Кан е мястото, от което прохождат нови гении, където човек може да види филми от най-различни краища на света или просто да изгледа следващия шедьовър на някой от одобрените към този момент създатели. Фестивалът е посещаван от доста кинозвезди.
След края на Втората международна война, фестивалът бързо набира скорост и през 60-те години на предишния век към този момент е един от най-бляскавите кино фестивали с голям брой качествени филми и блестящи суперзвезди. В града даже има и алея на славата пред Фестивалната палата, където доста хора, свързани с киното, са оставили свои следи и отпечатъци от ръцете си. Тук премията за кино изкуство се назовава "Златна палма ". Крайбрежният бул. на фестивалния град - "Ла Кроазет " e знаменит. През януари в Кан се организира Фестивал на музикалните издания, а през февруари празник на мимозата.

Кан (на френски: Cannes; на провансалски: Canas) е град в Южна Франция, предградие на Ница. Разположен е на западния завършек на Френската Ривиера. Там се организира музикалното събитие NRJ Music Awards, където идват известни реализатори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР