На днешния ден през 1933 г. започва строителството на моста

...
На днешния ден през 1933 г. започва строителството на моста
Коментари Харесай

През 1933 г. започва строителството на моста Голдън Гейт

На днешния ден през 1933 година стартира строителството на моста "Голдън Гейт " (Golden Gate Bridge, Мост Златната порта) - провесен мост над пролива Голдън Гейт, който отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Съоръжението свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. Завършен е през 1937 година и остава мостът с максимален отвор в света (1280 м) до построяването на "Веразено Нероуз " в Ню Йорк през 1964-а.

Преди мостът да е бил построен, единственият на практика къс маршрут сред Сан Франциско и Марин Каунти е с лодка през една точка на залива на Сан Франциско. Фериботът работи още от 1820 година, а услуга с постоянно разписание стартира през 1840 година - за превозване на вода към Сан Франциско.

Много хора са желали да се построи мост за свързване Сан Франциско до Марин Каунти. Сан Франциско е бил най-големият американски град, който към момента бил обслужван основно посредством фериботи. Тъй като не е имал непрекъсната връзка с локалните общности към залива, темпът на напредък на града е бил под междинното за страната. Много специалисти са заявявали, че мост не може да бъде издигната над на пролива, където в средата има дълбочина над 150 метра (500 фута) и чести мощни ветрове. Експертите считали, че мощните ветрове и гъсти мъгли биха предотвратили построяването и употребата на мост.

Поради последните постижения в металургията по това време е решено като най-практично да се направи провесен мост. Друг съдружник на плана е автомобилната промишленост, която подкрепяла построяването на пътища и мостове с концепцията това да докара до увеличение на търсенето на коли.

Йозеф Щраус повече от десетилетие пропаганда в Северна Калифорния. Мостът е среща сериозна съпротива, в това число и правосъдни каузи, от доста места. Американската работа United States Department of War е била обезпокоена, че мостът ще въздейства на придвижването на кораби, а военният флот се страхувал от конфликт на транспортен съд или бойкот на моста, който би могъл да блокира достъпа до едно от главното си пристанища.

Йозеф Щраус е бил главен инженер, виновен за цялостния дизайн и структура на моста. Понеже той е имал малко опит с кабелни висящи структури отговорността за това е поверена на други специалисти. Irving Morrow, малко прочут локален проектант, е направил цялостния дизайн на кулите на моста, схемата за осветяването му и декоративните детайли - улични лампи, перила и пешеходни алеи. Известният оранжев (International Orange) цвят е употребен в началото като корозионна отбрана на моста. Много локални хора са пропагандирали Мороу да оцвети в жизнерадостния оранжев цвят, а не в някой от обичайния сив или мрачно сив цвят. От тогава е непокътнат този цвят.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР