На днешния ден през 1903 г. първият американски посланик в

...
На днешния ден през 1903 г. първият американски посланик в
Коментари Харесай

ИКТ секторът е с най-големи перспективи за привличане на американски инвестиции у нас

На днешния ден през 1903 година първият американски дипломат в Княжество България - Джон Б. Джаксън, връчва акредитивните си писма на княз Фердинанд I (княз от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 година, когато е оповестена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 година до абдикирането му на 3 октомври 1918 г.). Тази дата се смята за начало на българо-американските дипломатически връзки.

Джон Б. Джаксън, който е пълномощен министър за Гърция, Румъния и Сърбия, е първият дипломатически представител в България и първият американец, връчил акредитивните си писма в страната, което той прави на 19 септември 1903 година. Тази дата бележи установяването на дипломатическите връзки сред България и Съединените щати. Джаксън е назначен още веднъж през 1911 година като пълномощен министър за Румъния, Сърбия и България. И по-късно (1907-1910 г.) дипломатическите представители за България са и пълномощни министри за Румъния и Сърбия. Само един от тях - Хорас Г. Ноулс (1907-1909 г.), връчва акредитивните си писма в България. Едва след Първата международна война има американски представител, назначен единствено за България.

Американската легация в София стартира своята активност на 18 март 1919 година, когато Чарлс С. Уилсън връчва акредитивните си писма като шарже д’афер ad interim в София. Уилсън по-късно е назначен за пълномощен министър за България - на 8 октомври 1921 година, и връчва акредитивните си писма на 5 декември.

На 22 декември 1914 година Стефан Панаретов връчва акредитивните си писма като първия пълномощен министър на България в Съединени американски щати. Той е на този пост до 1925 година.

През последните няколко години Съединени американски щати заемат относително незначителен, само че резистентен дял във външната търговия на България с относителни тегла от порядъка на 1.5% от износа на нашата страна и 0.9% от вноса. Стокообменът се приближава до един милиард щатски $. А другата добра вест е, че комерсиалното салдо е позитивно за България с най-голямата международна стопанска система.

През предходната година взаимната търговия бележи растеж от 1% и е на стойност 985.2 млн. щ. $. Българският експорт регистрира нищожен спад от 1.2% по отношение на 2018 година, което се свързва най-много със доста намаляване при продажбите на нефтени масла, на прътите от желязо и стомана и на етеричните масла. Повишение обаче се следи при по-голямата част от водещите позиции в експортната ни листа за Съединени американски щати. Така да вземем за пример, осъществени са обилни продажби на медицински принадлежности, сурови тютюни и измервателни апарати. Сериозен растеж е налице също по този начин при износа на слънчогледови семена, хардуерни съставни елементи и интегрални схеми.

През предходната година е налице нарастване на вноса с 5.1%, провокирано основно от осъществени покупки на сурови нефтени масла на фона на нулеви размери за миналата година. Сред главните позиции в импортната ни листа от Съединени американски щати по-съществен спад има при вноса на полимери на винилхлорида, пътнически коли и интегрални схеми.

Отношенията сред България и Съединени американски щати в капиталовата област са регламентирани с Договора за поощряване и взаимна отбрана на вложенията, обновен с Допълнителен протокол с оглед присъединението на България към Европейския съюз.

Сред най-големите американски вложители в България понастоящем се подреждат: AES (енергетика); IDEAL STANDARD (преработваща промишленост); HEWLETT-PACKARD (ИКТ); KRAFT FOODS (хранително-вкусова промишленост); MICROSOFT (ИКТ); IBM (ИКТ), TUMBLEWEED (ИКТ); VMware (ИКТ), McDONALDS (хотели и ресторанти); NEWS CORP. (телевизионни и радиопредавания); SUTHERLAND GLOBAL SERVICES (аутсорсинг на бизнес процеси); C3i Inc. (аутсорсинг на бизнес процеси) и ACID&FERTILIZERS (химическа промишленост).

Секторът на осведомителните и информационни технологии е една от най-перспективните области за привличане на американски вложения у нас. Съединени американски щати са международен водач в тази сфера и от ден на ден американски компании от IT бранша насочват свои действия към нашата страна. Като сполучливи образци в това отношение могат да се посочат "Хюлет Пакард ", "Майкрософт ", IBM и "Сиско Системс ", които не престават да влагат и развиват активността си у нас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР