На днешния ден преди сто и четиринадесет години (почти случайно)

...
На днешния ден преди сто и четиринадесет години (почти случайно)
Коментари Харесай

Челси преследва втора титла в Лига Европа за юбилея

На днешния ден преди 100 и четиринадесет години (почти случайно) е учреден един от най-хубавите футболни тимове в Англия и Европа - "Челси " (на британски: Chelsea Football Club). Това се случва в квартала "Хамърсмит енд Фулъм ", Западен Лондон. Клубът играе във Английската висшата лига и през по-голямата част от историята си е бил в най-високото равнище на британския футбол, като има пет извоювани трофеи (за последно през 2017 г.). Често използван измежду последователите прякор е "Pride of London " ( "Гордостта на Лондон ").

ФК "Челси " е учреден от англичани, които имали фантазия - да създадат клуб, който да играе допустимо най-елитният футбол. Година по-рано строителният бизнесмен Гъс Миърс желал футболът да стане известен спорт в Лондон и за тази цел закупил бъдещия стадион "Стамфорд Бридж ". Той, дружно с братята си, имал желанието да го трансформира в най-модерния състезателен комплекс в британската столица и почнал да търси локален футболен клуб, който да се наеме със стопанисването му и да играе срещите си на него. От ФК "Фулъм " показали интерес, само че наемът бил прекомерно висок за тях и отхвърлили офертата, която Миърс им предложил. След този отвод предприемачът решил да продаде оборудването на Западната железопътна компания. Точно тогава, приятелят му Фредерик Паркър дава концепцията да си направи личен футболен тим. Той е удивен, само че пораждат разногласия за името на клуба. Има оферти за ФК "Кенсингтън ", ФК "Стамфорд Бридж " или ФК "Лондон ", само че Паркър държи на своето и по този начин при започване на 1905 година публично е основан новият клуб ФК "Челси ".

Отборът е първият отбор от Лондон, който печели Шампионската лига през сезон 2011-2012 година. На финала те се срещат с "Байерн " - Мюнхен на "Алианц Арена " в баварската столица. Сините побеждават трагично немския гранд след осъществяване на дузпи. Редовното време приключва 1:1. Първи до гола стигат баварците в 83-та минута. Томас Мюлер засича центриране на Бастиан Швайнщайгер в наказателното поле и прати топката в мрежата. Радостта на домакините търпя пет минути, като в 88-та минута Хуан Мата центрира от ъглов удар, а Дидие Дрогба засича топката с глава и за равенството.
След отлична игра на вратаря Петер Чех и сполучливо изпълнена последна дузпа, звездата на "сините " Дидие Дрогба сервира европейската корона на "Челси ".Така с общ резултат 5:4 "сините " реализираха най-голямата си фантазия и подвигнаха трофея, а разочарованието за баварците, които се провалиха на личния си стадион бе голямо. Въпреки извоювания трофей в Шампионска лига и ФА къп, "Челси " приключват на разочароващото 6-то място във Висшата лига. Треньорът Роберто ди Матео беше в основата на триумфа на "сините ".

За малко време "Челси " държи по едно и също време двата най-ценни клубни трофея в Европа, откакто побеждава португалския гранд "Бенфика " на финала за Лига Европа на 15 май 2013 година с 2:1. Головете за "сините " означиха Фернандо Торес в 60 минута и Бранислав Иванович с глава в 93-та. Така "Челси " стана първият тим който е едновременен притежател на двата най-ценни титли в Европа - Шампионската лига и Лига Европа.

Със спечелването на купата от шампионата Лига Европа тимът се подреди до "Аякс ", "Байерн " и "Ювентус ", като единствените клубове, печелили и трите огромни шампионата под егидата на УЕФА - Купата на европейските първенци (Шампионска лига), Купата на УЕФА (Лига Европа) и Купата на носителите на национални купи (1971 и 1998 г.).

Стадионът на "Челси " е "Стамфорд Бридж " в Югозападен Лондон, където играе от основаването си. Съоръжението е с потенциал за 42 360 фенове. От 2003 година клубът е благосъстоятелност на съветския милиардер Роман Абрамович. Обичайния цвят на екипа на "Челси " е кралско сини фланелка и гащета и бели чорапи, комбинацията е употребена от 60-те година на предишния век. Оттук идва и прякорът: The Blues ( "сините "). Емблемата на клубът е променяна няколко пъти в опити да се модернизира и усъвършенства. Сегашната емблема, включва лъв, държащ скиптър, и е модифицирана версия на първата, призната през 50-те. Клубът е на пето място по посещаемост на мачовете за всички времена в Английския футбол.
От 2016 година треньор на "Челси " е италианецът Антонио Конте. В Премиершип тимът е на шесто място с шансове най-вече за третото място. През тази година "Челси " продължава присъединяване си в 1/8 финалите на Лига Европа. В първия мач "сините " означиха три гола на гостуващия "Динамо " - Киев и умерено гледат към 1/4-финалите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР