На днешния ден отбелязваме Гергьовден. Празникът предвещава пристигащото лято и

...
На днешния ден отбелязваме Гергьовден. Празникът предвещава пристигащото лято и
Коментари Харесай

Гергьовден е! Повече 3900 души празнуват в Ямбол

На днешния ден означаваме Гергьовден . Празникът предвещава идващото лято и е обвързван с новата стопанска година – по тази причина денят е изпълнен с доста традиции, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

„ Всяка капка гергьовски дъждец жълтица носи “ , счита народът.

Според поверията щом вали в деня на Свети Георги, плодородна година ще бъде.

Свети великомъченик Георги Победоносец е бил погубен през 303 година по заповед на римския император Диоклециан, тъй като защитавал християнството. Светецът е уважаван като настойник на земеделци, животновъди и покровител на българското войнство, по тази причина 6 май е уважаван като Ден на храбростта и Ден на Българската войска .

На днешния ден в Ямбол честват 3971 души , от които 2892 мъже и 1179 дами, оповестиха от локалната администрация.

Най-често срещаното име, измежду празнуващите на Гергьовден, е Георги с 2484 представители . Това е и най-честото срещано мъжко име в България. Неговите производни, Жоро и Гошо са със надлежно 23 и 8 представители. Поредицата от имена продължава по следния метод: Галин-139, Генчо-79, Ганчо-53, Гинчо-5 и Йорго-1.

Сред дамите най-популярно е името Галина с 456 празнуващи . След нея се подреждат Гергана-287, Галя-226, Ганка-172, Гергина-20, Георгина-8, Георгия-7, Гиргина-2 и Гюрга-1.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР