На днешния ден България отбелязва 110-годишнина от обявяването на своята

...
На днешния ден България отбелязва 110-годишнина от обявяването на своята
Коментари Харесай

България празнува 110 години Независимост

На днешния ден България отбелязва 110-годишнина от оповестяването на своята Независимост. Чествания има в цялата страна, само че обичайно главните празненства са в остарялата столица Велико Търново и в центъра на София. В десетки градове се организират демонстрации на съвременна военна техника, съобщи кореспондент на БГНЕС.
Какви са обаче настройките на хората в Деня на Независимостта, къса непредставителна анкета на БГНЕС може да заключи, съгласно софиянци и посетители на столицата напълно самостоятелни страни няма. Ето какво споделят хората:
„ Все още не е самостоятелна България. Поне по този начин го усещат елементарните хора. Зависими сме от Европейския съюз, Великите сили”, е мнението на Цецка Константинова, която носи българското знаме в ръка.

„ Няма страна, която да е изцяло самостоятелна. Русия, Съединени американски щати, Германия, всички са релативно подвластни от едно или друго нещо”, е мнението и на Иван Матеев.
Венелин Желязков, който е с цялото си семейство на площад „ Княз Александър I”, има вяра, че страната ни е релативно самостоятелна. „ Зависима е от съвестта на личните си жители. Имаме потребност от повече гражданска съвест, повече национализъм и повече религия в отечеството”, съобщи той и акцентира, че учи децата си да знаят кои са, да знаят историята на България и празниците й и да правят оценка историята.
Независимо, че е почивен ден, на празника, проведен от Столичната община, участваха относително малко хора. Според гостите това е по този начин, тъй като огромна част от софиянци са отишли във Велико Търново, а други са на отмора поради трите следващи почивни дни.
От паметника на Независимостта в София зам.-кметът по просвета в Столичната община доктор Тодор Чобанов прикани присъстващите да помним уроците, които ни е дала историята и да се борим не между тях, а за ползите на България.
" На този ден би трябвало да си напомним битката на нашите предци от тези към този момент далечни години. Трябва да си напомним, че едвам освободена България бе безмилостно разпокъсана от Берлинския контракт, а хиляди наши сънародници останаха отвън рамките на българската страна. Съединението съумя да поправи една част от несправедливостта, а българският боец отбрани този успех на българския дух, който Великите сили бяха принудени да признаят. Дори съединена, България си оставаше срамно васална на Османската империя, ограничавана от режима на капитулацията. На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи на своята история. Победа на перото и умелите договаряния, извоювана без кръв и принуждение. Тя бе реализирана с помощта на цялостното единство на институциите и политиците в името на националния интерес ", сподели още Чобанов.
Зам.-директорът на института по история към Българска академия на науките доцент Владимир Златарски съобщи, че българите вършат няколко опита до момента в който извоюват независимостта си. в съгласуваност с Виена, българското държавно управление и цар Фердинанд съумяват да приготвят почвата за независимостта.
" През 1897 година във връзка 10-тата годишнина от възкачването на престола от Фердинанд е изработен първи подобен опит, само че дълбоката рецесия сред Великите сили не им разрешава да възприемат българската концепция и нашето държавно управление е насила да я изостави. Подобно нещо се случва и през 1907 година. През 1908 година настава по този начин предстоящият миг - младотурската гражданска война слага нови основи в турската страна и разбужда духовете в Европа. В съгласуваност с Виена, българското държавно управление и цар Фердинанд съумяват да приготвят почвата за независимостта. Необходимо е било велика мощ да бъде тази, която още веднъж ще наруши Берлинския контракт. Това се случва с австрийската анексия на Босна - 2 дни преди оповестяването на Българската самостоятелност. След като първата крачка е била направена, ловко дипломатически готова, на 22 септември 1908 година в Търново е оповестена Независимостта на България ", съобщи доцент Златарски
Кметът на София Йорданка Фандъкова добави, че преди 110 години нашите предшественици са извоювали независимостта на България, само че това не е краят, а единствено началото.
„ Независимост за мен значи голяма отговорност – да поемеш нещата в свои ръце, да работиш, тъй че да развиваш себе си, фамилията си, града си и страната си “, съобщи тя и акцентира, че най-важното за нея е хората в града да се усещат добре и свободно, а София има всички условия и разрешава това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР