На днешния ден, 7 юли, православната църква чества Света великомъченица

...
На днешния ден, 7 юли, православната църква чества Света великомъченица
Коментари Харесай

Днес е страхотен празник, черпят 18 имена, според поверието, ако на седми юли е горещо, то зимата...

На днешния ден, 7 юли, православната черква празнува Света великомъченица Неделя. Тя е известна още като Кириакия.
Според националните поверия, в случай че времето на 7 юли е горещо, зимата следва да бъде дълга и студена. Ако времето е ветровито и дъждовно, ще имаме мека зима.
Родена в Мала Азия през III век, когато управлявал император Диоклетиан. След дълги години без деца, родителите на Света Неделя съумели да я измолят с упорити молебствия от Бога. Понеже дъщеричката им се родила в неделя, те я кръстили Неделя.
От ранна възраст дребната Неделя се насочила към Бога и по тази причина дала обет за непорочие. Понеже била извънредно красива, доста знатни младежи я искализа жена, само че тя постоянно им отказвала. Твърдяла, че е брачна половинка на Исус Христос и е подготвена да почине за него. Вбесен от отхвърли на красивата Неделя да му стане жена, упорит богат юноша отишъл при императора и направил донос, че Неделя е християнка. Император Диоклетиан издал заповед родителите християни да бъдат заточени, а младата и упорита християнка Неделя да бъда изтезавана. Но през нощта в килията й се явявал Исус Христос, който изцяло възстановявал изумената плът и на сутринта Неделя била като нова.
На императора му омръзнало да се въртят в този обаян кръг и той издал заповед Неделя бъде посечена с меч. Позволили на бъдещата мъченица да изпълнят едно нейно предпочитание и тя поискала да се помоли на Христос за последно. Докато се молела, предала Богу дух без да се наложи да я разсичат с меча. Света Неделя станала великомъченица през 289 година на 7 юли.
През X век по време на Първото българско царство, църквата канонизирала Неделя за Светица. По време на Второто българско царство мощите на Света Неделя са пренесени в столицата Търново. Свети Евтимий, патриарх Български написал житие на Света Неделя, в което с най-ласкави думи на удивление и поклонение разказва нейния нравствен героизъм, който съпоставя като една ярка светеща звезда на небосклона. Свети Евтимий за първи път прави превод на името Кириакия (което е гръцко) на български и назовава Светата мъченица Неделя.
Днес имен ден честват: Неделя, Нешка, Недка, Нели, Деляна, Дела, Делина, Делица, Неделчо, Недко, Недялко, Нейко, Ненко, Нейчо, Нено, Дельо, Делян, Делчо.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР