На днешния ден – преди точно 175 години – Ниагарският водопад

...
На днешния ден – преди точно 175 години – Ниагарският водопад
Коментари Харесай

29 март 1848 – Ниагарският водопад престава да тече

На днешния ден – преди тъкмо 175 години – Ниагарският водопад стопира, в дословния смисъл на думата, за близо 30-40 часа. По това време той към този момент е туристическа атракция. Настъпва суматоха.

Какъв е резултатът от това? Коритото на реката пресъхва, рибите умират, костенурките стартират да щъкат в близост, а хората – колкото смели, толкоз и глупави – стартират да кръстосват дъното и да събират оръжия, байонети и томахавки, с цел да ги трансфорат в сувенири.

Каква е повода за сходно ненадейно събитие? Теологическите пояснения, несъмнено, стартират да надвиват над здравия разсъдък. Дали това не е божествено отмъщение за греховете на Съединени американски щати? Хиляди хора стартират да посещават специфични служби в църквите. Те се молят водите да стартират да падат още веднъж, а светът – да продължи както нормално. Някои даже желаят помилван на греховете си, защото считат, че наближава Денят на страшния съд.

Какво е обяснението? Мощен югозападен ураган избутва големи парчета от замръзнала езерна вода в северозападния завършек на е. Ери, блокирайки по този метод извода от вода към река Ниагара. Чак през нощта на 31 март против 1 април водопадът потича още веднъж. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР