На днешния 9 декември православната църква чества зачатие на св.

...
На днешния 9 декември православната църква чества зачатие на св.
Коментари Харесай

Днес празнуват хората с едни от най-красивите имена...

На днешния 9 декември православната черква празнува зачатие на св. Анна, майка на Богородица.

Св. Анна се счита за настойничка на брака, фамилията, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните дами.

Според библейския роман Анна и нейният брачен партньор Йоаким, които нямали деца близо двайсет години, били посетени от ангел, който им оповестява, че ще бъдат дарени с правоприемник. Анна дава обещание да посвети детето си на работа на Бог и на 3-годишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Източноправославната черква приема св. Анна през VI век, като тя и Йоаким са наричани свети и праведни богоотци. В Римокатолическата черква едвам през XIII век е призната Анна, а публично е канонизирана през 1854 година

Българската православна черква отбелязва зачатието на св. Анна на 9 декември, а нейната гибел – на 25 юли.

Имен ден честват Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

Народът уважава деня и като празник на врачките.

Нощта, предхождаща празника, е време на заклинания, прокоби и вълшебства. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно откриват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват към огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо към стопанските постройки.

Момите посаждат пшеница в гърне и топят клончета от вишна или ябълка във вода и ги оставят край огнището. Ако до Нова Година пшеницата поникне и клонките се разлистят, момата ще се омъжи през идната година, и то за добър момък.

Поверията настояват, че в тази нощ черните вълшебства „ хващат “. Затова строго се съблюдават другите забрани: дамите не работят нищо, не трябва да пипат вълна, с цел да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не трябва да излизат от селото, тъй като по поляните играят самодивите и видят ли мъж, отвличат го.
 10 поверия, които носят шанс  10 поверия, които носят шанс  10 поверия, които носят шанс  10 поверия, които носят шанс
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР