На днешния 19 септември, на пристанището в Бургас ще се

...
На днешния 19 септември, на пристанището в Бургас ще се
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Бургас по проекта Black Sea MAP

На днешния 19 септември, на пристанището в Бургас ще се организира Ден на отворените порти във връзка представянето на резултатите и достиженията на плана Black Sea MAP.
Изследователският транспортен съд " Хавила съб сий " ще бъде в Бургаското пристанище против Морска гара и ще бъде отворен за гости. Гости на събитието ще бъдат министърът на културата Боил Банов и зам.-министърът Амелия Гешева.
Морски археологически план Черно море е дълготраен морски археологически план, който се реализира в българската акватория на Черно море сред 2015 година и 2017 година Проектът е финансиран от подаяние от Фондация за експедиции и обучение, Англия.
Основните сътрудници в плана са Центърът за морска археология (ЦМА), Университет на Саутхемптън, Англия и Центърът за подводна археология (ЦПА), България, подпомагани в работата си от експерти от НАИМ, Българска академия на науките, България, Университета на Кънектикът, Съединени американски щати, Морския археологически научно-изследователски институт, Sodertorn (MARIS), Университета на Sodertorn, Швеция и Гръцкия център за морски проучвания (HCMR). Основната цел на плана е реализирането на морски археологически изследвания в българските води на Черно море, с цел да бъде картографирано подводното културно завещание на България. По този метод планът ще способства за основаването на база данни за човешката активност в района през праисторическите и исторически интервали и за въздействието на тази активност върху околната среда. Повече за плана вижте тук.
Центърът за подводна археология (ЦПА) е български държавен културен институт, независимо юридическо лице на бюджетна прехрана към министъра на културата. Основните задания на Института са свързани с опазването, изследването, и документирането на културното завещание под вода в български териториални води и българската изключителна икономическа зона в Черно море, както и във вътрешните водни басейни на Република България. Центърът за подводна археология дава експертни мнения по искане на държавни органи и структури по отношение на запазване на подводното културно завещание на Република България.
Снимка: Архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР