На днешния 14 януари се навършват 144 години от Освобождението

...
На днешния 14 януари се навършват 144 години от Освобождението
Коментари Харесай

Пазарджик отбелязва 144 години от Освобождението

На днешния 14 януари се навършват 144 години от Освобождението на Пазарджик. Граждани и общественици ще почетат историческата дата, на която през 1878 година водените от военачалник Брок войски минават река Марица при нашия град с поднасяне на цветя пред мемориалите на героите от Руско-турската освободителна война. От Общината в града оповестиха, че тържественото поднасяне на цветя пред паметниците на военачалник Брок, военачалник Гурко и спасителя на Пазарджик Ованес Съваджъян ще стартира от 11,00 часа.

Вечерта от 18:00 часа в зала “Маестро Г. Атанасов” е празничният концерт с присъединяване на Ансамбъл за национални песни и танци „ Пазарджик “. Заедно с концерта ще се състои и и връчването на обичайните годишни награди “Сладкопойна чучулига”.

Победният ход на съветската войска по време на Руско-Турската война доближава Пазарджик на втори януари 1878 година.Преди влизането на войските на ген Гурко в града върлува башибозук и черкези - напомня историческият уебсайт за Пазарджик. Кореспонденцията на Дик дьо Лонле е индикативен: " Черкезите и башибозуците бяха свършили по този начин добросъвестно своята задача и този град от двадесет хиляди поданици, на половина българи, на половина мохамедани, повече от хиляда къщи и толкоз магазини /дюкяни/ беше опожарен... От публичните постройки не беще останало съвсем нищо. Конакът, превъзходно здание, приключен едвам преди три месеца, беще разпален с газ и измежду разрушените стени се виждаха всички нюанси на кафявия и червеникав цвят, който приличаше на руините на Тюйлери и в който се държеше още прав циферблата на часовниковата кула, който беше спрял на единадесет часа по турски /по наше време пет часа преди нощта/, отбелязвайки точно момента, когато пламъка е достигнал тази част на постройката...

...Тъжен театър ме очакваше при типа на огромния пазар. Той не представляваше нищо повече от една разрушена купчина, обхваната още от пламъците на огъня. Ние вървим измежду още горящи въглени, преминавайки през полуобгорели парчета: дъски, дървета, греди, елементи от миндери, части от глинени паници, разрушени стъкла...

...Татар Пазарджик е прекъснал търговията с всевъзможен тип храни... "

За свободата на България от нашият край присъединяване взимат голям брой жители.

В редовете на опълчението се борят повече от 80 пламенни родолюбци от Пазарджишкия край. Тридесет и пет души от тях са от Пазарджик и селищата на общината, тридесет и един са от Панагюрско, осем от Брацигово, трима - от Батак, трима - от с. Розово, двама - от Пещера, един - от с. Ветрен.

В първа опълченска тайфа с пълководец българина подполковник Константин Кесяков, взела присъединяване в боевете при Стара Загора, на Шипка на връх Зелено дърво и Шейново се борят шестнадесет души от нашия край. Двама от тях, Стоян Николов и Васил Стоянов от Панагюрище, умират в багра при Стара Загора. За проявена смелост медал получава Цвятко Иванов Тренчов от с. Баня, Панагюрско, а в чин ефрейтор са създадени Павел Табаков и Тодор Калоянов от Панагюрище.

Във Втора опълченска тайфа с пълководец майор Константин Куртянов, взела участие в сраженията при Стара Загора, превала Шипка и укрепения пункт Шипка-Шейново, броят на опълченците от Пазарджишко е осемнадесет. В багра при Стара Загора е погубен Иван Стоянов от Пазарджик, а в багра при Шипка Константин Ангелов Драгов от Брацигово. С медал за смелост е почетен Благой Георгиев от с. Виноградец. В чин ефрейтор са създадени Благой Георгиев и пазарджиклиите Аргир Георгиев, Антон Иванов Мумджиев и Георги Таев.

В Трета опълченска тайфа с пълководец подполковник п.п. Калитин, а след неговата гибел майор Константин Чиляев, на която е поверено Самарското знаме, от Пазарджишко вземат участие дванадесет души. Седем от тях - Иван Куртов, Христо Ружеков, Филип Узунов, Иван Фандьков и Марин Табаков от Панагюрище и Ангел Димитров и Михаил Ангелов от Пазарджик са удостоени с ордени за смелост. В чин унтерофицер е създаден Иван Куртов.

В Четвьрта опълченска тайфа с пълководец Петър Редкин, участввала в боевете при Шипка-Шейново и с. Тича наоколо до Котел, опълченците от Пазарджишко са осем. С ордени за смелост са удостоени Лука Николов Горчев от Панагюрище и Димитър Златанов от с. Розово.

В Пета тайфа с пълководец Павел Попов взела присъединяване в съвсем всички сражения, опълченците от Пазарджишкия край са единадесет. В боевете на връх Шипка умира Козма Петров от Пазарджик.

В Шеста тайфа с пълководец подполковник Петър Беляев, са включени 12 опълченци от нашия край. С медал за смелост са удостоени Янко Филипов и Георги Коджабашев от Панагюрище.

*Текстът е селекциониран от в. " 130 години от освобождението на Пазарджик " издание на Регионален исторически музей-Пазарджик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР