На днешния 10 октомври се отбелязва Деня на българските архивисти.

...
На днешния 10 октомври се отбелязва Деня на българските архивисти.
Коментари Харесай

Държавната агенция Архиви представи дигитална колекция Българска фотография

На днешния 10 октомври се отбелязва Деня на българските архивисти. По този мотив в Държавната организация " Архиви " беше показана новата цифрова сбирка Архив „ Българска снимка “. Обявена беше обществено богата палитра от фотоматериали в размер от 682 албума, запечатали съществени моменти от обществено-политическия, духовния и всекидневния живот на страната.

Фотодокументите се съхраняват в Централния държавен списък и към днешна дата към този момент са цифровизирани над 92 000 страници от албумите. От през днешния ден на уеб страницата на организация " Архиви " са налични в електронен тип 400 000 копия на бившето дружество „ Българска снимка " за интервала 1945 - 1992 година.
Михаил Груев - ръководител на Държавната организация " Архиви ": На процедура през днешния ден ние пускаме в послание най-големият снимков масив в цифров тип, който съществува в страната. Разбира се, това са фотоси, които носят " духа на времето ". Това са фотоси, които са правени и с пропагандна цел, главната част са отдадени на по този начин нареченото социалистическо строителство.
Но около тях, споделя Михаил Груев, е и скъпият масив от фотоси за изискванията на труд и отдих или от комерсиалната мрежа от това време, да вземем за пример. А последният стадий от албумите е цялата турболенция в годините на прехода.

Така - от Днешния ден на архивиста насетне - всички ние, хората, публицистите, историците и феновете на предишното ще можем да преглеждаме освен от България, само че и от всяка точка на света редица вълнуващи моменти от близкото минало.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР