На дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия

...
На дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия
Коментари Харесай

Откриха аборигенско селище на дъното на Индийския океан

На дъното на Индийския океан край северозападния бряг на Австралия археолозите откриха за първи път следи от аборигенски селища, оказали се под вода след края на ледниковия интервал.

Австралия е огромен континент и малко хора знаят, че една трета от неговата територия сега е на дъното на океана. Това значи, че забележителна част от паметниците на културата на античните туземци са останали скрити под вода, написа в материал на списание „ PLOS ONE ”.

Учените считат, че първите хора са стъпили на територията на Австралия преди към 50 000 години , придвижвайки се по южните крайбрежия на Евразия. По това време равнището на морето е било няколко метра по-малко, в сравнение с в този момент, с помощта на което античните хора са се заселили по цялата територия на днешните Зондски острови, Нова Гвинея и Австралия, придвижвайки се по суша или през плитчините.
 

— Phys.org (@physorg_com)

Впоследствие след края на ледниковия интервал тези сухопътни „ мостове ” сред островите и континентите останали под вода. Това била повода учените дълго време да не съумеят да открият следи от мигрирането на античните хора по дъното край крайбрежията сред Нова Гвинея и Австралия. За първи път остатъци са открити при подводни проучвания към архипелага Дампир.

Двегодишният труд на археолозите се увенчал с триумф – учените разкрили към 300 оръдия на труда и други артефакти, отсрочени в почвата и в пясъците на този сектор на дъното на Индийския океан.
 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР