На брега на Преспанското езеро започна церемонията по подписването на

...
На брега на Преспанското езеро започна церемонията по подписването на
Коментари Харесай

Започна церемонията по подписването на договора за името на Македония

На брега на Преспанското езеро стартира церемонията по подписването на контракта за новото име на Македония, предава Нова телевизия. Премиерите на двете страни - Зоран Заев и Алексис Ципрас, както и двамата външни министри - Никола Димитров и Никос Кодзияс, бяха посрещнати с овации.
Македонската делегация дойде по вода с лодка, а министър председателят Заев показа в обществената мрежа фотография, подписана с текст, че дружно с Никола Димитров и военният министър Радмила Шекеринска потеглят към своето европейско бъдеще.
На място участват висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.
Споразумението, контрактувано от Ципрас и Зоран Заев провокира напрежение и в Гърция, и в Македония. Хиляди гърци стачкуваха пред Народното събрание, призовавайки Ципрас да подаде оставка. Полицията употребява звукови гранати и сълзотворен газ, с цел да попречи на стачкуващите да влязат в постройката. Протести през днешния ден провежда и опозицията в Македония.
Заради съглашението опозицията в Гърция изиска избор на съмнение, при който държавното управление на Ципрас обаче оцеля.
С контракта се поставя завършек на 27-годишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония. Постигнатото единодушие е новото име на страната да е Република Северна Македония. Този контракт ще даде опция на Република Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз и да стане пълновръстен член на НАТО.
Договорът ще бъде подписан от първите дипломати на двете страни. Гости на церемонията ще бъдат министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. След подписването двете делегации ще се реалокират на македонска земя, където е планувана публична среща на министър председателите Заев и Ципрас, и на двете делегации, както и взаимен обяд.
БГНЕС напомня какво планува договорът:
По отношение на езика е планувано той да се назовава македонски език и в Организация на обединените нации остава да написа - македонски език - без никаква записка под линия с доуточнение. Документът е озаглавен " Окончателно съглашение за решение на разликите разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета да сигурност на Организация на обединените нации и преустановяване на краткотрайното уреждане от 1995 година и определяне на стратегическо партньорство сред страните”. Що се отнася до поданството или националността, съглашението планува - македонец /гражданин на Република Северна Македония. Химнът, гербът и знамето не се трансформират, както и кодовете МК-МКД, до момента в който регистрационните номера и документите за идентичност не са част от интернационална кодификация и за правенето им ще се следва написаното в контракта, написа в документа.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР