На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни

...
На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни
Коментари Харесай

Йордан Цонев: На България се пречи да има кабинет – „евроатлантици“ заблуждават партньорите

На България се пречи да излъчи постоянно държавно управление, тъй като едни „ евроатлантици “ заблуждават задграничните ни сътрудници. Те заблуждават посолствата, а техните „ говорещи глави “ – анализаторите им по завладените от тях медии, основават социална настройка, че то не може да се случи.

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и на Движение за права и свободи Йордан Цонев по време на дебата по декларацията на „ Промяната “, с която се искаше Народното събрание да задължи служебния кабинет да внесе бюджет, написа „ 24 часа “.

„ Анализаторите ни внушават, че не може – за какво, тъй като някои проксита на този кръг не могат да създадат независимо болшинство. Искам да се обърна към нашите евроатлантически сътрудници – ние разбираме, че никой не ни оказва помощ в това. Пречи се България да има същинска непоклатимост, политическа, икономическа, всякаква “, съобщи Цонев, като авансово направи ангажимента, че ще е пряк, а няма да си служи с Езопов език.

Той подсети, че при приемането на предния бюджет и последвалата му актуализация повече от предложенията са направени от опозицията, това означавало, че консенсус може да се откри, въпреки и мъчно. Даде образец и с конституционното болшинство, което действително имат в това Народно заседание партиите, изповядващи евроатлантическите полезности.

„ Относно президентската власт и разширението на пълномощията, за които приказва госпожа Нинова – в политиката и правния мир няма вакуум. Когато 4 Народното събрание не могат да излъчат или излъчват несигурно болшинство. Когато под диктата на малките екрани, на кръга „ Капитал “ и 20 говорещи глави първия ден образуват публичното мнение кое не може. Още не бяха излезли резултатите и обясняваха по какъв начин не може да се образува държавно управление. Българският народ споделя кой с кого може. И е споделил, че всеки с всеки може, щом ни е пратил тук. Другото е въпрос за политики и профил. По тази причина нямаме кабинет. Готвим се за предварителни избори, даже законодателство вършим предвид на избори, без да сме употребявали конституционната опция, за която ни е пратил суверенът “, съобщи Цонев.

И подсети, че „ съвсем всички гласоподаватели, на всички партии желаят едно – спрете да се карате, направете кабинет, стига сте ни занимавали с избори “. Аз това чух. Но ние слушаме анализатори, които ни внушават, че не може, добави той.

Цонев упрекна Политическа партия и Демократична България, че даже не пробват да водят в действителност диалози. „ Двете партии не вършиме това, което казвате. Няма същински диалози. Твърдя, че няма поради публичната среда, която се основава от медии и набутаните там говорящи глави и анализатори “, съобщи той.

Преди него лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова приказва за „ пълзяща, еднолична власт “ в ръководството на служебния кабинет. Според нея той е завладял страната – от шефове до чистачки.

„ Кое политическо болшинство им разпореди търгове за газ след 10 година Знаете ли какъв брой неща се случват без политическо болшинство? Подхвърлят ни се провокации и се хващате “, ядоса се тя на парламентарния спор, който се изродил в обвинявания, без да се вземе решение.

„ С общите приказки „ Ама тук е се развихри див популизъм “ да престанем. Аз съм тук да защитя обществената политика на кабинета, в който участвахме. То е реалност. 20 млн. отидоха за трайна политика за деца, младежи и пенсионер, не за помощи “, настоя Нинова. Според нея депутатите „ ще се развихрят “ даже и по снадки бюджет. И попита каква е разликата тогава и за какво да не се внесе настоящ.

И тя, и „ Промяната “ упорстват, че служебното държавно управление е длъжно да извърши законите и ги нарушава с отхвърли да внесе бюджет 2023. Ден по-рано обаче Народно събрание пире на първо четене удлъжване на сегашния.

Да дадем на стопанската система предсказуемост, на хората – успокоение, на страната – сигурност. Обратното е безпорядък и още една крачка към заличаване на парламентарната народна власт, моли най-после Нинова.

Петър Петков от „ Възраждане “ пък я репликира, че, когато след Нова година партията му получи третия мандат, ще внесе бюджет. И съобщи, че президентът Румен Радев няколко пъти е давал мандат за кабинет на Българска социалистическа партия, без те да създадат нещо, с което в действителност цитира думи на президента от консултациите му с Българска социалистическа партия, в които той и Нинова си държаха изострен звук.

Депутатът прикани Нинова да се замисли – президентът бил отегчен, че следващ път връчва мандат на Българска социалистическа партия и той е несполучлив, а по-късно да мислят за другите партии дали внасят или поддържат постоянен бюджет.

След близо 5 часа спор депутатите въпреки всичко не одобриха декларацията, с която служебната власт да бъде задължена да внесе нов бюджет, вместо да удължава настоящия. Само 86 гласа поддържаха документа на Политическа партия – към партията се причислиха 23 депутати от Българска социалистическа партия и 15 от Демократична България. 127 народни представители бяха „ срещу “.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР