На 95-годишна възраст почина третият син на световноизвестния писател на

...
На 95-годишна възраст почина третият син на световноизвестния писател на
Коментари Харесай

Почина Кристофър Толкин

На 95-годишна възраст умря третият наследник на световноизвестния публицист на фентъзи романи Дж. Р. Р. Толкин.

Кристофър Толкин обичал да слуша вълшебните разкази на татко си, а при започване на тридесетте години бил единствения слушател на ранните истории за Средната земя, споделя „ Endorion “, оповестява Българска телеграфна агенция.

За Кристофър и братята му бил написан „ Хобит”, а в написването на „ Властелинът на пръстените” взел участие и самият той, като рисувал карти и преписвал цели глави.

Почина проф. доктор Тодор Вълчев

Кристофър Толкин постъпил в Оксфорд. Обучението му било прекратено от Втората международна война. Той служил към Кралските военновъздушни сили в Южна Африка. Баща му постоянно му изпращал новите глави на „ Властелинът на пръстените”.

След войната Кристофър Руел се върнал в Оксфорд и под управлението на К. С. Луис изучавал британски. След това Кристофър работил като преподавател и учител в Оксфорд във факултета по британски език. Заедно с Невил Кохил редактирал творбите на Чосър „ Разказът на продавача на индулгенции” (1958), „ Разказът на игуменката” (1959), „ Разказът на правника” (1969). Откъси от своите научни студии той разгласил през 1960 година под заглавие „ Сага за крал Хейдрек Мъдри”.

Продадоха автентично издание на "Хобитът " за 137 000 лири

През 1963 година Кристофър бил определен за член на Братството „ Ню Колидж”, Оксфорд и почнал да чете лекции по англосаксонски, средноанглийски и старонорвежки език и литература.

През 1975 година, две години след гибелта на татко си, Кристофър прекратил работата си като учител и се заел с редактирането и публикуването на неиздадените произведения на татко си. Под негова редакция се появили „ Сър Гауейн и Зеления рицар, Пърл и Сър Орфео” (1975), „ Силмарилион” (1977), „ Недовършени предания” (1980), „ Чудовищата и критиците и други есета” (1983). Също по този начин, през 1983 година той се заел и с грандиозната работа по публикуването на ръкописите на татко си под общото заглавие „ История на Средната земя”.

От дълги години Кристофър Толкин бе шеф на „ Толкин естейт” - сдружение, ръководещо лицензите за литературното завещание на Толкин и правата над героите от Средната земя (без филмовите права за „ Хобит” и „ Властелинът на пръстените”.

През 2017 година, на 93-годишна възраст, Кристофър се отдръпна от управлението на „ Толкин естейт” и разгласи, че няма повече да редактира и издава ръкописите на татко си.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР