На 9 януари тази година пътят за Рилския манастир беше

...
На 9 януари тази година пътят за Рилския манастир беше
Коментари Харесай

Проф. Жечев: С открит тунел ще се укрепва свлачището към Рилския манастир

На 9 януари тази година пътят за Рилския манастир беше затворен след рухване на 30-тонен скален пай. Въпреки че на мястото е построена подпорна стена и сложена защитна мрежа, те се оказаха незадоволителни да спрат свличането.

Укрепителните действия при 27-мия километър на третокласния път Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна бяха изпълнени от държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД в сектор от към 250 метра. До края на предходната година беше изпълнен стадий I и отчасти стадий II, тази година ще бъде изпълнени изцяло стадий II и стадий III. Индикативната стойност на обекта, оповестена първоначално му, ще бъде задоволителна за неговото привършване.



Сега на свлачището по пътя за Рилския манастир би трябвало да се извършат нови укрепителните действия. Предвижда се изработката на тунелна завеса с дължина към 97 м и подсилване на земните пластове с 4-метрови анкери.

„ Държавата се намесва незабавно, работим и превантивно, където можем, само че имаме над няколко хиляди проблематични точки с капацитет за сривания, настрана над 2200 свлачища, които обгръщат над 200 000 декара “, сподели пред Българска национална телевизия зам.-министър Николай Нанков при започване на февруари.

По думите му сдружението ще работи оптимално мобилизирано, с цел да може те да завършат колкото се може по-бързо и по третокласният път, който е съществена връзка за Рилския манастир, за естествените забележителности и туристическите обекти в покрайнината, да се пътува комфортно и безвредно.

Пред проф. Николай Жечев – основен архитект на обекта, съобщи, че това свлачище има дълга история, която стартира от 2015 година, в резултат на непремерени действия. И по резултата на снежната топка процесът от ден на ден и повече се разраства.

„ Началното положение, в което е било в миналото, към този момент няма нищо общо с това, което е сега. Пукнатините, които са провокирани от непрекъснатото изземване на земно-скални маси в подножието на свлачищния развой, са довели до пукнатини в ската някъде до височина 500-600 метра. Така, че цялата тази планина над нас е разхлабена “, уточни той.

Според специалиста за това оказват помощ освен човешкият фактор, само че и климатичните промени.

„ Имаме към 350 литра на квадратен метър дъждове, които са паднали. Това са форсмажорни условия, които на доста места в този район провокираха много засилени свлачищни и срутищни процеси “, добави проф. Жечев.

Един от проблемите, които той засяга, е, че териториите в близост са частна благосъстоятелност, а освен това състояние каквото и да се прави, процедурата минава през отчуждаване, което лишава доста време.

„ В този случай процедурата отива по общоприет метод, като за нови обекти. Това обаче са спешни обекти и с цел да не се позволяват спомагателни разхлабвания, би трябвало още през цялото време по най-бърз метод да се реагира “, безапелационен е проектантът.

Обектът ще се извършва на три стадия.

Първо ще довършат укрепителните действия по самия откос. Трябва да бъде приключено слагането на анкери, в допълнение инжектиране, специфични планки на високоякостни въжета.
В зоната, където стартира вторият стадий, за спомагателна сигурност ще се прави така наречен плъзгач, който съставлява всъщност открит тунел.

„ Целта на този тунел е над пътя да бъде направена мостова структура, която да има защитно деяние и да акумулира свлечените скални маси “, разясни проф. Жечев.

Третият стадий е стабилизация на откоса, с цел да се направи краткотраен път, по който да се пусне еднопосочно придвижване, контролирано със светофарна уредба. Тогава ще се прави същинското защитно премостване на пътя.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР