На 9 януари тази година пътят за Рилския манастир беше

...
На 9 януари тази година пътят за Рилския манастир беше
Коментари Харесай

Проф. Жечев: С открит тунел ще се укрепва свлачището към Рилския манастир

На 9 януари тази година пътят за Рилския манастир беше затворен след рухване на 30-тонен скален пай. Въпреки че на мястото е построена подпорна стена и сложена защитна мрежа, те се оказаха незадоволителни да спрат свличането.
Укрепителните действия при 27-мия километър на третокласния път Кочериново – Рила – Рилски манастир – Кирилова поляна бяха изпълнени от държавната компания „ Автомагистрали “ ЕАД в сектор от към 250 метра. Вложението до края на миналта година е на стойност под 4 млн. лева, а останалите действия, които ще бъдат осъществени до края на годината, ще доближат индикативната сума от 6 млн. лв.. 
Сега на свлачището по пътя за Рилския манастир би трябвало да се извършат нови укрепителните действия. Предвижда се изработката на тунелна завеса с дължина към 97 м и подсилване на земните пластове с 4-метрови анкери.
„ Държавата се намесва незабавно, работим и превантивно, където можем, само че имаме над няколко хиляди проблематични точки с капацитет за сривания, настрана над 2200 свлачища, които обгръщат над  200 000 декара “, сподели пред Българска национална телевизия зам.-министър Николай Нанков при започване на февруари.
По думите му сдружението ще работи оптимално мобилизирано, с цел да може те да завършат колкото се може по-бързо и по третокласният път, който е съществена връзка за Рилския манастир, за естествените забележителности и туристическите обекти в покрайнината, да се пътува комфортно и безвредно.
Пред проф. Николай Жечев – основен архитект на обекта, съобщи, че това свлачище има дълга история, която стартира от 2015 година, в резултат на непремерени действия. И по резултата на снежната топка процесът  все повече и повече се разраства. 
„ Началното положение, в което е било в миналото, към този момент няма нищо общо с това, което е сега. Пукнатините, които са провокирани от непрекъснатото изземване на земно-скални маси в подножието на свлачищния развой, са довели до пукнатини в ската някъде до височина 500-600 метра. Така, че цялата тази планина над нас е разхлабена “, уточни той.
Според специалиста за това оказват помощ освен човешкият фактор, само че и климатичните промени.
„ Имаме към 350 литра на квадратен метър дъждове, които са паднали. Това са форсмажорни условия, които на доста места в този район провокираха много засилени свлачищни и срутищни процеси “, добави проф. Жечев.
Един от проблемите, които той засяга, е, че териториите в близост са частна благосъстоятелност,  а освен това състояние каквото и да се прави, процедурата минава през отчуждаване, което лишава доста време.
„ В този случай процедурата отива по общоприет метод, като за нови обекти. Това обаче са спешни обекти и с цел да не се позволяват спомагателни разхлабвания, би трябвало още през цялото време по най-бърз метод да се реагира “, безапелационен е проектантът.
Обектът ще се извършва на три стадия.
Първо ще довършат укрепителните действия по самия откос. Трябва да бъде приключено слагането на анкери, в допълнение инжектиране, специфични планки на високоякостни въжета.
В зоната, където стартира вторият стадий, за спомагателна сигурност ще се прави така наречен плъзгач, който съставлява всъщност открит тунел.
„ Целта на този тунел е над пътя да бъде направена мостова структура, която да има защитно деяние и да акумулира свлечените скални маси “, разясни проф. Жечев.
Третият стадий е стабилизация на откоса, с цел да се направи краткотраен път, по който да се пусне еднопосочно придвижване, контролирано със светофарна уредба. Тогава ще се прави същинското защитно премостване на пътя.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР