На 9 февруари православната църква отбелязва деня на Св. мъченик

...
На 9 февруари православната църква отбелязва деня на Св. мъченик
Коментари Харесай

Църквата почита Св. Никифор

На 9 февруари православната черква отбелязва деня на Св. страдалец Никифор и хората, като носещи неговото име честват имен ден. Името на древногръцки значи " победител ".

Християнинът Никифор и свещеникът Саприкий живеели в град Антиохия. Двамата били другари, само че омраза ги разделила. След време Никифор схванал какъв брой неверни са тези усеща и потърсил амнистия от своя най-верен в миналото приятел. Но Саприкий не желал да му елементарни.

След това настанали тежки времена за християните, защото императорът подхванал съществени гонения. Като духовник, Саприкий бил един от първите хванати. Той бил подложен на големи мъчения, само че по този начин и не се отричал от Иисус Христос. Заради това бил наказан на гибел.

По пътя към изтезанието Никифор излязъл отдолу под тълпата и още веднъж изискал с все сърце амнистия от Саприкий. Свещеникът обаче не трепнал даже и преди гибелта си. Слугите надигнали брадвата над главата му и тогава Никифор за трети път помолил наказания да се помирят. Той отново отказал, само че в същия момент се и отрекъл от Христос, заради страха си от гибелта. Тогава Никифор го запитал за какво се отхвърля от Божията религия и изкрещял, че самият той също е християнин.

Така Саприкий бил освободен, а Никифор обезглавен. Делото на втория обаче е почтено за удивление, по тази причина след гибелта му на 9 февруари, Църквата го афишира за светец.

Повече за Св. страдалец Никифор можете да прочетете тук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР