На 9 декември православните християни честват зачатието на св. Анна

...
На 9 декември православните християни честват зачатието на св. Анна
Коментари Харесай

Почитаме света Анна – покровителка на майчинството



На 9 декември православните християни празнуват зачатието на св. Анна – майка на Богородица, потомка на Аароновия жанр. Както е записано в житието на светите богоотци Йоаким и Анна, те дълги години нямали деца, макар своя правоверен и непретенциозен живот, а както е известно, в доста антични култури това се приема за наказване свише и знак за насъбрани грехове. Анна и Йоаким непрекъснато отправяли молебствия към Бог да ги подари с рожба. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я известил, че ще роди щерка Мария за спасението на света. Чувайки тези думи, тя дала заричане, че ще посвети момичето на Бога. Сторила го, дружно със брачна половинка си, въвеждайки 3-годишната си щерка в храма.



Народният празник на същата дата се назовава Света Ана Зимна, както и Анино зачатие, Анино зачакье, Янино зачатие, Анинден, Аньовден. А светицата се приема за настойничка на бременните, на майчинството и децата, на брака и фамилията, закрилница на девиците, вдовиците и бременните дами.

Според поверието от през днешния ден стартират родилните страдания на майката на Богородица. Затова младите и бременните дами не би трябвало да работят, с цел да родят по-лесно. В обичайния ни календар празникът се свързва и с повишаването на деня, защото по остарял жанр е бил отбелязван в най-краткия ден от годината (22 декември), след който денят стартира да нараства ˮс по едно просено зърно “. В някои селища на Северозападна България вярвали, че на 9 декември приключват Вълчите празници – интервал рисков и цялостен със забрани. В Търновско майките не работели, с цел да не боледуват децата им. Същият празник почитали и в Странджанско, само че на 22 декември. Наричали го Света Ана или Тъйяна. Обичаят е изключително богат в Западна България и някои региони на Южна България. Момите гадаят дали ще се омъжат през идната година като ритуално ˮзасяват ” житни зърна в ново гърне с вода. Топят и клончета от ябълка или вишна. Ако до Сурваки житото поникне и клонките се разлистят, това е добра прокоба и момата ще се задоми скоро.
Народът ни вярвал, че на Света Ана Зимна магьосниците могат да смъкват месечината от небето и я издояват, с цел да усилят млякото на своя добитък или отново с вълшебства да откраднат способността на кокошките да снасят яйца. Ето за какво затварят домашните птици, а кравите защищават, като мажат виметата с чесън. В тези езически ритуални дейности има място и за мъжете – те не би трябвало да излизат отвън селото, тъй като има заплаха да ги омаят самодиви. На доста места запалвали купчини с тор, с цел да прогонят злините. Жените раздавали за здраве жито и варена царевица.



Традиционната софра на този ден е постна, тъй като празникът попада в интервала на Коледните пости. Своя имен ден посрещат и всички, които носят имената Анна, Анка и други

Сега ви предлагаме песента „ Анче ле “: „ Анче ле, бяло момиче, пролетно кокиче… Стани ми, Анче, отвори. Две думи сладки да кажа, две думи сладки, любовни. Хайде, Анче, да се вземем, че сме си лика аналогия като два стръка иглика… “ Пее Кайчо Каменов – един от най-известните национални реализатори от близкото минало.

Снимки: списък, Pixabay

БНР подкасти: В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР