На 9 декември православната християнска църква почита Света и праведна ...

На 9 декември православната християнска църква почита Света и праведна

Почитаме Св. Анна, вижте какво се прави в деня на най-силните магии

На 9 декември православната християнска черква уважава Света и праведна Анна. Като майка на Богородица, Св. Анна закриля брака, фамилията, девствеността, бременните дами и вдовиците. Този празник е прочут още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие.

Анна е баба на Иисус Христос. Тя е потомка на прочут Ааронов жанр. Култът към светицата се популяризира необятно през VI век, когато в Константинопол е издигната първата църква, носеща нейното име. Тя е считана за настойник на полуостровите Квебек и Бретан, както и на родилките и миньорите.

Народът назовава празника още Янино зачатие, Аньовден, Анино встъпление, Света Ана Каталина. Освен с майчинството денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят стартира да пораства (колкото просено зърн).

Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов шанс. Нощта против празника се счита за най-дългата в годината (по остарял жанр празникът се е чествал на 22 декември, денят на зимното слънцестоене). Преданието гласи, че на този ден 7 светии понасят слънцето на ръце и го " завъртат към пролетта.

Ето за какво на този ден хората усещат, че са на прага на нещо ново, че могат да не помнят за старите неволи и да повярват в положителния си шанс, като се възползват от разкрилите се пред тях нови благоприятни условия.

Според неканоничното Протоевангелие на Яков, Анна и нейният брачен партньор Йоаким са посетени от ангел, който им оповестява, че ще имат дете. Анна дава обещание да посвети детето си на работа на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена във Втория храм.

Анна е латинска форма на староеврейското Hannah " благоволение, благосклонност, божествено самодоволство ", името се изяснява и с цяло изречение – " Бог благослови ме със наследник! ".

Традиционната храна за деня на Св. Анна е постна – варено жито и царевица, баница със зеле, праз с ориз и маслини.

Народни поверия

Жените варят жито и царевица, с цел да порастват посевите като деня.

Някои стопани вкарват в къщата си прасе. Вярвало се, че по този начин всичко с което се захване човек, ще върви.

Насаждат се кокошки за първи път, с цел да се излюпят всички яйца.

Поверията настояват, че в тази нощ черните вълшебства " хващат ”. Вярва се, че всички вълшебства, изказани в тази нощ, са сполучливи.

Магьосници, преобразени като мушици, обикалят къщите и предизвикват беди. Ако някой убие мушица над свещта, има вяра се, че е била вълшебница.

Магьосници лишават от нивите непознатото изобилие, от овцете и кравите – млякото. За да се предпазят, дамите мажат виметата на животните със примес от въглен, чесън и лой. Градините и нивите се пръскат с пепел и просо срещу вълшебства.

Девойки се събират у дома да бранят посевите от вълшебства. Вечерта поставят под печката жито и сол, а на другата заран зареждат със солта домашните животни и имат вяра, че ще ги предпазат.

Срещу неприятните демони пък се палела говежда тор, сложена пред вратите на къщите, по този начин че пушекът да задими пред тях и да ги прогони.

Строго се съблюдават другите не разреши.

Младите дами и бременни не бива да работят на този ден, с цел да раждат по-лесно. Майките също не трябва да работят, с цел да не се разболяват децата.

Не се боядисват облекла. Според поверието, на този ден стартират родилните страдания на Богородица и по тази причина тя си боядисала облеклата в черно.

Не бива да се тъче, преде и плете вълна, и въобще да се прави нищо, обвързвано с вълна, с цел да бъдат всички агънца живородени, да не осакатеят и да не бъдат нападани от вълци.

Вярва се, че в тази нощ магьосниците смъкват и " издояват " луната, превърната в шарена крава.

Предсказания

На този ден се следи кой ще е първият посетител в къщата и какъв шанс носи.Полът му дефинира какви животни ще се раждат по-често – мъжки или женски, а от това дали е благоверен – до каква степен плодородна и здрава ще е годината. Ако обаче прагът на дома бъде прекрачен от кокошка, идната година няма да е добра, така като назад на прасето, птицата рие с краката си обратно.

Друго предсказване, което се прави в навечерието на Анинден, е дали на младите девойки им следва женитба. За задачата предходната вечер в едно гърне с вода се поставят зърна, ябълкови или вишневи клончета и се следи по кое време ще покълнат и ще се разлистят. Случи ли се преди края на годината, сватбата ще е скорошна.

За мъжете празникът също носи необикновен смисъл съгласно националните поверия, те би трябвало да останат целия ден в селото. Напуснат ли границите му, могат да се натъкнат на самодивите и в никакъв случай повече да не могат да се върнат.

В предишното по това какво е времето на 9 декември се правили бъдещи климатични прогнози.

Така да вземем за пример, в случай че е слънчево, то и на Нова година ще пече слънце. А в случай че по клоните има скреж — на празника ще е тъмно, само че пък топло.

Обилният скреж по дърветата предвещава и богат берекет през лятото.

Ако снегът се натрупа компактно по оградите, няма да има благодат.

Имен ден честват: Ана, Анна, Ане, Анелия, Анета, Анита, Аница, Анка, Анко, Анушка, Аня, Яна, Яна, Янаки, Яначко, Янита, Яница, Янка, Янко, Янкул, Януш, Янчо, Янчул, Яньо

Източник: novinite.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg