На 89-годишна възраст почина френският писател, режисьор и сценарист Жан

...
На 89-годишна възраст почина френският писател, режисьор и сценарист Жан
Коментари Харесай

Почина френският сценарист и писател Жан-Клод Кариер

На 89-годишна възраст умря френският публицист, режисьор и сценарист Жан Клод Кариер, който работеше с Луис Бунюел, Жак Дере и Милош Форман, съобщи Франс прес.

Новината за кончината му беше обявена от неговата щерка Киара Кариер. Тя посочи, че татко й ще бъде заровен в родното си село Коломбиер сюр Орб в департамента Еро в южната част на страната.

Кариер самичък се определяше като " повествовател ". През дългия си креативен път той написа към 60 сюжети, както и 80 други произведения /разкази, есета, преводи, беседи/. Той е бил също артист, драматург и създател на текстове за песни на Жулиет Греко, Брижит Бардо и Жана Моро.

Кариер сложи ориста си под знака на другарствата с велики персони, като Далай Лама, с който написа книга или с испанския режисьор Луис Бунюел, с който си сътрудничи 19 години. Кариер е създател на сюжетите на филмите " Дневникът на една камериерка ", " Дневна хубавица ", " Фантомът на свободата ", също по този начин и огромните филми, за които е номиниран за премия Оскар: " Непосилната лекост на битието " (Филип Кауфман), " Този неразбираем обект на желанието " (Луис Бунюел) и " Дискретният сексапил на буржоазията " (Луис Бунюел).

В изявление Кариер споделя какъв брой близки са връзките му с Луис Бунюел:

" Това беше доста мощна връзка. Винаги бяхме сами в някое отдалечено място, постоянно това беше в Мексико или в Испания, говорехме си на френски и испански, без други другари, без дами, без съпруги. Абсолютно никой в близост. Само ние двамата. Хранехме се дружно, да работихме дружно, пиехме дружно, с цел да може сюжетът, по който работим, безусловно да ни обсеби. Изчислих, че сме яли дружно, единствено двамата, повече от 2000 пъти! Което е доста повече, в сравнение с някои двойки! "

Жан Клод Кариер е създател също по този начин на сюжета на кино лентата " Тенекиеният тъпан ", режисиран от Фолкер Шльондорф, който печели по едно и също време Оскар и Златна палма в Кан. Жан Клод Кариер е създател също на филмите " Завръщането на Мартин Гер ", " Сирано дьо Бержерак ", " Опасни връзки ", " Макс, моя обич " на Нагиса Ошима.

" Най-добрият метод да станеш сценарист е да участваш добродушно в основаването на един филм ", споделя той в изявление.

" Тогава, несъмнено, е належащо да имаш хрумвания. Работата на сценариста е освен да напише филм и да знае всичко за техническата страна на нещата: тон, облик, монтаж. Неговата работа, неговата функционалност е да търси все нови хрумвания. Това е доста значимо. За да можеш да предложиш букет от разнообразни хрумвания. Не единствено една. "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР