На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов, съобщи

...
На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов, съобщи
Коментари Харесай

Почина Алексей Леонов - първият човек, излязъл в открития космос

На 86-годишна възраст умря някогашният руски космонавт Алексей Леонов, заяви РИА Новости.
През март 1965 година Леонов става първият човек, излязъл в открития Космос.
Роден е в село Листвянка, Кемеровска област, РСФСР, Съюз на съветските социалистически републики на 30 май 1934 година
След края на Втората международна война дружно със фамилията си се реалокира в Калининград. Завършва приблизително учебно заведение през 1953 година.
Избран е за член на първия отряд на космонавтите на Съюз на съветските социалистически републики през 1960 година Влиза (1967) в групата руски космонавти, готвещи се за полет към Луната. В интервала 1970 – 1991 година е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.
Има 4 изобретения и повече от 10 научни труда. Получил е самопризнание като художник, в това число на пощенски марки, негови работи се излагат в изложения и се разгласяват.
Излиза в пенсия през 1991 година, живее в Москва.
Полети
„ Восход 2 “
Полетът с „ Восход 2 “ (18 – 19 март 1965 г.) е взаимно с Павел Беляев като втори водач на кораба. По време на този полет Леонов прави първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос с дълготрайност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането демонстрира геройство, изключително в изключителната обстановка, когато надулият се галактически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в галактическия транспортен съд. Леонов съумява да влезе в шлюза едвам след изпускане на непотребното налягане. Преди приземяването отхвърля автоматизираната система за ориентировка. П. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния мотор. Като резултат „ Восход “ се приземява в неразчетен регион на 180 км северно от град Перм. В съобщениито на ТАСС това е наречено приземяване в „ авариен регион “, който в действителност е глуха пермска тайга. Затова се постанова 2 нощи космонавтите да преживеят сами в дива гора при мощен мраз. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет. Продължителност на полета – 1 денонощие 02 часа 02 минути 17 секунди.
„ Союз 19 “
Полетът със „ Союз 19 “ (15 юли 1975 – 21 юли 1975), взаимно с Валерий Кубасов, вторият полет на Леонов в галактическото пространство. Той е като пълководец на галактическия транспортен съд „ Союз 19 “ по програмата „ Аполо – Союз “. Продължителност на полета – 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР