На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов. Той

...
На 86-годишна възраст почина бившият съветски космонавт Алексей Леонов. Той
Коментари Харесай

Скръбна вест! Почина първият човек, излизал в открития Космос

На 86-годишна възраст умря някогашният руски космонавт Алексей Леонов.

Той е роден в село Листвянка, Кемеровска област, на 30 май 1934 година През 1960 година е определен за член на първия отряд на космонавтите на Съюз на съветските социалистически републики. Седем години по-късно влиза в групата руски космонавти, готвещи се за полет към Луната. В интервала 1970 – 1991 година е заместник-началник на Центъра за подготовка на космонавти.

През 1965 година лети с „ Восход 2 “, взаимно с Павел Беляев като втори водач на кораба. Тогава Леонов прави първото в историята

на космонавтиката излизане в открития космос с дълготрайност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането демонстрира геройство, изключително в изключителната обстановка, когато надулият се галактически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в галактическия транспортен съд.

Леонов съумява да влезе в шлюза едвам след изпускане на непотребното налягане. Преди приземяването отхвърля автоматизираната система за ориентировка. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния мотор. Като резултат „ Восход “ се приземява в неразчетен регион на 180 км северно от град Перм.

Полетът със „ Союз 19 “ (15 юли 1975 – 21 юли 1975), взаимно с Валерий Кубасов, е вторият за Леонов в галактическото пространство. Той е пълководец на галактическия транспортен съд „ Союз 19 “ по програмата „ Аполо – Союз “. Продължителност на полета е 5 денонощия 22 часа 30 минути 51 секунди.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР