На 84 годишна възраст почина дизайнерът Исей Мияке, съобщава японската

...
На 84 годишна възраст почина дизайнерът Исей Мияке, съобщава японската
Коментари Харесай

Исей Мияке, японският концептуален дизайнер и създател на любимите тениски на Стив Джобс, си отиде

На 84 годишна възраст умря дизайнерът Исей Мияке, оповестява японската организация Киодо. Мияке беше представител на концептуалната мода. В началото на 80-те години стартира да показва сбирките си в Париж, залагайки на минималистичен дизайн и андрогинен жанр.

Мияке е роден в Хирошима и оцелява след американската атомна бомбардировка над града на седемгодишна възраст. Майка му си отива малко по-късно от въздействието на радиацията.

Дизайнерът е приключил Tokyo Tama University of the Arts, където учи дизайн. Още при започване на кариерата си той формулира концепцията "парче плат ", пробвайки се да резервира целостта на материала, той дава желание на най-простата кройка. Подходът на Мияке към модата е баланс сред полезността и художествената стойност на облеклата. Плисетата и драпериите са една от присъщите техники на дизайнера.

Мияке е един от пионерите на наклонността за съдействие сред дизайнери и художници в света на модата. Той прави незабравими колаборации с танцьори, архитекти и фотографи. Най-забележителното съдействие се развива с именития фотограф Ървин Пен.

"Дрехите му не са съвременни, само че стилните дами ги харесват ", споделя Пен за сбирките на Мияке.

Сред мъжете също има фенове на сбития жанр. Сред приятелите и почитателите на дизайнера бе Стив Джобс. Именно за него Мияке направи черна тениска, която стана част от корпоративния имидж на създателя на Apple.

Въпреки че в края на 90-те Мияке предава развиването на мъжките и дамските линии на марката на своите чиновници, той продължава да следи цялостната посока на своята компания.

От 2012 година той е един от шефовете на първия музей на дизайна в Япония, 21 21 Design Sight. През март 2016 година в Националния център за изкуства в Токио беше проведена най-голямата ретроспекция на творчеството му, отдадена на 45-годишнината от кариерата му.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР