На 8 юли Православната църква прославя св. великомъченик Прокопий -

...
На 8 юли Православната църква прославя св. великомъченик Прокопий -
Коментари Харесай

Днес почитаме Св. Прокопий - покровител на пчелите, две интересни имена ще черпят

На 8 юли Православната черква популяризира св. великомъченик Прокопий - настойник на пчелите.
Светият великомъченик Прокопий Кесарийски живее по времето на най-жестоките гонения на християните при император Диоклециан. Баща му бил християнин, само че майка му вярвала в доста богове и предала и на сина си вярата си. Прокопий станал александрийски пълководец, само че един път, по време на стихия, чул глас от небето и видял кръст над себе си. Поръчал да му създадат подобен кръст и го носел постоянно със себе си. След една от следващите сложни победи майка му го повикала да придвижи жертва на римските богове, само че този път той отказал - кръстът към този момент бил неговата религия. Увещавали го - и неговата майка, и императорът - да се вразуми и да се откаже, до момента в който е още жив. Не се отказал и го достигнала ориста на стотиците мъченици негови събратя. През 303 година бил затворен, непреодолим и посечен с меч.
Според едно поверие дружно с Прокопий измъчвали и 20 девойки, новопокръстени християнки. Светецът им дал кураж и религия, сватбата им с Божия наследник била върховен подарък, предназначен не за всяка госпожица, а единствено за определени. Оттогава насетне при всяка венчавка в черква се загатва и името на светеца Прокопий.
Народът назовава св. Прокопий пчелар, тъй като се счита, че е настойник на пчелите. На 8 юли пчеларите стават рано, още преди да е изгряло слънцето, до момента в който пчелите са още в кошерите. Отиват при тях с две бели погачи (едната за Господ, другата за св. Прокопий), кадят пред кошерите хляба, намазват го с мед и след това го раздават на съседи и познати за здраве и благодат и, несъмнено, за добър мед. Кошерите се „ подрязват ", което ще рече, че от всеки се отчупва по парче от медената пита. Този първи мед има вълшебен свойства - с него се лекуват всевъзможни заболявания. Не се работи, с цел да не „ изрови облак полето ". Жените пазят празника, с цел да порастват децата живи и здрави.
Днес имен ден честват Прокопи и Теофил.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР