На 8 януари 2022 г. факт стана едно от най-големите

...
На 8 януари 2022 г. факт стана едно от най-големите
Коментари Харесай

Телескопът Джеймс Уеб достигна крайната си цел

На 8 януари 2022 година факт стана едно от най-големите инженерни достижения на човечеството. След 20 години разработка, бюджет от над 10 милиарда щ. $ и 14 дни на подготовка, галактическият телескоп " Джеймс Уеб " (JWST) беше изцяло разпрострат.

Пътуването на телескопа, почнало от Космическия център във Френска Гвиана на Коледа, завършва през днешния ден. След близо 30 на ден странствуване, той към този момент е в крайната си дестинация. Джеймс Уеб се намира на 1,5 милиона километра от Земята до по този начин наречената втора точка на Лагранж (L2). Това е доста значима позиция в космоса по отношение на Земята. Наречена на името на италиански математик. Втората точка на Лагранж се намира по правата, образувана от Земята и Слънцето, оттатък Земята. В нея гравитацията на Земята и Слънцето се обезвреждат, тъй че създават  релативно устойчиво местонахождение.

Истинската му работа обаче занапред стартира

JWST, най-голямата галактическа обсерватория конструирана в миналото, е 100 пъти по-мощен от Хъбъл. Той е с размери на 70-метров тенис корт и разполага с 21,6-метрово главно огледало (спрямо 8-метровото главно огледало на Хъбъл).  Всеки сегмент на телескопа е затрупан със злато, което е идеално за отразяване на инфрачервена светлина.

Това е и главната разлика сред JWST и Хъбъл. За разлика от по-стария телескоп, който преглежда Вселената във забележима и ултравиолетова светлина, Джеймс Уеб улавя инфрачервена светлина. Това, в комбиниране с по-голямото му огледало, значи, че той може да огледа по-назад във времето, в сравнение с астрономите са били в положение да създадат до момента.

След като механичното разрастване на обсерваторията завърши, инженерите в този момент се заемат с подравняването на огледалата. Дистанционно премествайки всеки от 18-те сегмента на главното огледало и вторичното огледало от стартовата им настройка, те би трябвало да образуват една цяла равна огледална повърхнина. От НАСА настояват, че подравняването на 18-те шестоъгълни берилиеви сегмента със златно покритие ще завърши до 24 април.

A тук ще намерите още!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР