На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша

...
На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша
Коментари Харесай

Ангелинка Николова, кандидат за член на ВСС : Без прозрачен избор на ръководители съдебната власт няма да спечели доверие

На 7 септември правната комисия на Народното събрание ще изслуша 11 членове за идващия състав на Висшия правосъден съвет (ВСС). Кандидатите са 18, като всяка партия има издигнати по минимум две номинации. За първи път изборът ще става с квалифицирано болшинство от 2/3 от депутатите. Петгодишният мандат на настоящия състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон новият състав на Висш съдебен съвет би трябвало да бъде определен месец преди този момент, само че съгласно ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов този период е инструктивен.

Останалите 11 членове от професионалната квота към този момент бяха определени след общи събрания и директно гласоподаване на магистратите. Те дефинираха един следовател, четирима прокурори и шестима съдии да влязат в новия правосъден съвет.
В продължение на три седмици " Дневник " показва 18-те претенденти на парламентарните партии през техните концепции и имотните заявления.

Ангелинка Николова и прокурорът Димитър Томов са номинациите на партия " Воля ". Те двамата дружно с издигнатата от самостоятелен народен представител юрист Нели Виодорова бяха единствените претенденти от Народното събрание за Висш съдебен съвет, които се отзоваха през юли на поканата за чуване, проведено от гражданския бранш /Български институт за правни начинания - БИПИ/.
Николова е арбитър с над 25 години стаж в Районния и Окръжния съд в Търговище, сега е юрист в адвокатската гилдия на регионалния град.
" Имах достолепието и решителността да напусна като арбитър, тъй като не харесвах доста неща в правосъдната система и не виждах вероятност за смяна, само че не съм се отказала от напъните за смяна. Видях системата и минусите й и като арбитър, и от позицията на юриста и на страните. Сега, с опцията, която ми се дава, мисля, че мога да оказа помощ и осъществявам свои хрумвания за смяната и да допринеса за издигането на престижа и достолепието на правосъдната власт. "
Така Ангелинка Николова стимулира за какво е приела да бъде номинирана за член на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Немотивирани решения на Висш съдебен съвет и отделяне от магистратите разрушават доверието в правосъдната власт

В концепцията си Николова изяснява разрушеното публично доверие в правосъдната власт и с изгубения престиж на Висш съдебен съвет. " Висш съдебен съвет изгуби престиж с неналичието на поредност и праволинейност в работата си, с непрекъснатите кавги вътре в съвета и сред членовете му, с вземането на нестимулирани решения и цялостното отделяне от магистратите ", написа Николова.За да се промени " неприятната картина, която сегашният Висш съдебен съвет нарисува с държанието си, новият състав би трябвало да постоянен ръководещ орган ", а това може да стане като покаже " подготвеност, увереност и взимане на кардинални решения, колкото и нелицеприятни да са те, без да се поддава на никакви въздействия извън - политически или стопански " За тази цел - продължава Николова, първото деяние на новия Висш съдебен съвет е да създаде правила за работата, " които да ясни освен на всички членове, а и на публицистите и обществото ".
Най-голямо място в концепцията си Николова е отделила на кадровата политика на правосъдния съвет. И показва, че безпринципните решения на настоящия състав са уронили съществено престижа на правосъдната власт, изключително при избора на административни ръководители в системата.
" Ако всеки един член на Висш съдебен съвет изложи обществено, намерено и ясно претекстовете си " за " или " срещу " един претендент, щ3е се реализира нужният баланс с разискванията и разсъдъкът ще надделее при вземането на решенията. Тогава всевъзможни подозрения за корупция и политическо въздействие ще отпаднат ", счита кандидатката.

Повишаването, преместването и атестирането да се прави въз основа на постигнатото

В момента се забелязма мислене на съдиите, че е по-добре да си стоят на местата, в сравнение с да попаднат под отрицателен позорен и в множеството слбучаи извънпрофесионален обстрел от всички направления. За да се промени това мислене, би трябвало да бъдат изменени критериите в посока да се прави оценка обективно досегашната работа дружно с нравствените качества на претендентите, като се изискват отзиви и от публични и професионални организации, е мнението на Николова.

Дисциплинарните каузи да се вземат решение бързо и обективно

Дисциплинарната процедура на Висш съдебен съвет е различен акцент в концепцията на Николова. Административните ръководители би трябвало да носят отговорност съгласно нея за това че са търпени сътрудници за нарушени периоди или за държание което накърнява престижа на съдийската работа. Трябва да серазработи явен механизъм за 5извършване на инспекциите по сигналите, а образуванитедисциплинарните каузи да се вземат решение бързо и решенията да се оповестяват на обществеността. Само тогава наказванията ще имат смисъл и предпазен резултат, предлага Николова.

Всяка година

да се прави разбор на аргументите за анулираните правосъдни решения, това е предварителна защита против корупцията

Инспекторатът към Висш съдебен съвет да изготвя годишен разбор на аргументите за анулираните правосъдни актове, ще упорства Николова, в случай че бъде определена за член на Висш съдебен съвет. И да се провеждат семинари за съдиите по тематиките, в случай че решенията сае анулирани заради погрешно използване на закона или непросветеност на съда. Разкриването на аргументите за анулация на правосъдните актове е предварителна защита срещу корупционните схеми, а също е и тласък за самообразоването, за изследването на правосъдната процедура и нейното приложение, споделя Николова.

Нова медийна политика: да се реагира на отрицателните изявления посредством инспекция, която да бъде оповестена

Николова припомня, че в средствата за информация се появяват нападки против съдиите от страни по делата и съветът не реагира. Висш съдебен съвет следва да реагира, да извърши инспекция по сигнала и да излезе със мнение в отбрана на магистрата, или да предприе4ме дейности за негомото санкциониране, в случай че той в действителност и нарушил закона или Етичния кодекс, споделя кандидатката. И предлага Висш съдебен съвет на всеки три месеца да излиза посредством медиите пред обществото с отчет за своята работа, за подхванатите ограничения против зависимости и неприятното качество на работата.

Според имуществената декларация: Впечатляващо недвижимо имущество

Семейството на Ангелинка Николова има в Търговище съгласно имуществената й декларация 5 жилището, единият е подаяние, два офиса, четири гаража, урегулиран имот с къща. Посочени са още два жилището с паркоместа във Варна. Декларирани са също две икономически здания в Антоново и аграрни земи към 120 дка в Търговищко. Имуществото е добито - без земеделската земя, със спестявания и с заеми. Деклариран е банков заем на Николова от 120 хиляди лева
Семейството е закупило на лизинг два автомобила - " Шевролет каптива " /през 2009 г./ и " Хюндай соната " /2006 г./ надлежно за 52 000 и 41 000 лева И " Мерцедес С 200 " през 2016 година за 605 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР