На 7 ноември Алексей Пивоваров (главен редактор и главенпродуцент на

...
На 7 ноември Алексей Пивоваров (главен редактор и главенпродуцент на
Коментари Харесай

Как властта измисли хибридната цензура

На 7 ноември Алексей Пивоваров (главен редактор и главенпродуцент на основаната в Съединени американски щати рускоезична медийна RTVI) разгласява в профила си в YouTube филмя " Гибелта на империята ", който за пръв път е излъчен по телевизия НТВ още през 2013 година В този документален филм Анатолий Чубайс, един от реформаторите от 90-те години, а в този момент шеф на борда на държавната компания " Роснано ", споделя за времената на брежневския застой: " Към този миг цялата страна като се изключи няколкостотин хиляди идиоти, е разбирала, че е построена върху неистина ".

Последваха стотици новинарски известия, че " Чубайс назова идиоти вярващите в искреността на режима жители на Съюз на съветските социалистически републики " (заглавието е същинско, не съм го измислил) и вследствие на това тематиката се подреди измежду водещите в " Яндекс.Новостей ".

Наложи се самият Чубайс да разяснява тези думи от преди 6 години, а Пивоваров написа във " Facebook ", че " не преустановявам да се учудвам от припорада на осведомителния звук ", защото " преди 6 години този филм мина по федерален канал и всичко беше безшумно ".

Какво се промени за тези 6 години?

Вече писах, че през това време бе построена полуавтономната токсична система, състояща се от най-големите кремълски средства за всеобща информация, лоялни блогъри и общественици, мрежи от " анонимни " канали в Telegram, ферми от платени коментатори плюс спецслужби, наредили се на хранилката, които натрупат лайкове и рецензии, както и брой гледания и прочитания.

Всички те се занимават с хибридна смяна на публичното мнение посредством замяна на обстоятелствата и на дневни яред - от това, което се разисква в обществените мрежи до същия този Топ " Яндекс.Новостей ", превръщащ се в нещо като огледало на подлежащата на изкривяване действителност. В един миг можеше да ти се стори, че всезнаещите ръководители на тази екосистема всеки ден спускат " на земята " описи с имена и тематики, само че в този момент става все по-ясно, че имаме работа с полуавтономност на тази токсична среда, в която всички настоящи лица са свързани хоризонтално.

Безспорно, с известна равномерност продължава " спускането " и от време на време може да се пристигна заповед срещу съответен човек или разпореждане да бъде заглушена набираща известност информация, пусната от несистемната съпротива.

Но би трябвало да се признае, че сега в множеството случаи системата работи независимо. На някого му е скучно, някой разчиства персонални сметки, някой би трябвало да извърши проект за брой визити (историята с Чубайс, прочее, наподобява най-вече на последното), някой извършва противозаконна заповед - аргументите може да бъдат доста, само че резултатът постоянно е един.

Започва масирано налагане на тематиката, която незабавно бива подхваната от други детайли на екосистемата, а след тях, уви, и останалите по-прилични издания. За доста медии наличието на една вест измежду водещите на " Яндекс " е изцяло състоятелен мотив да се включат и в действителност да усилят наличието ѝ още повече.

Преди две седмици бях уверен, че не е имало указания да бъде сплескан филологът Гасан Гусейнов*, а в този момент също съм уверен в тази ситуация с Чубайс, че никой не е нареждал да бъде нападнат един изцяло предан началник на държавна корпорация. Медийната глутница прелестно знае кой може да бъде захапан и кой не трябва да бъде пипан.

Разбира се, в особени случаи тази глутница гневно се нахвърля - против систематичните и несистемните либерали, общественици, които " излизат отвън границите на разрешеното ". По този метод биват налагани - като с кучето на Павлов - условни рефлекси: по този начин може, а по този начин не трябва. Както Гусейнов не можеше да написа за актуалния съветски език, а Чубайс - да се изрича за времето на застоя при Брежнев.

Това е не просто хибридна форма на мека цензура (можеш да казваш, каквото искаш, само че бъди подготвен 3 дни да те бомбардират с цялата артилерия), само че и също по този начин е самодоволно замайване на мощния по връзки на слабия.

Формално видяно, в случай че говорехме за обществото по учебник, всеки има право да разяснява всяко изявление. В това се състои и реализирането на свободата на словото. Но медийно-политическите действителности в модерна Русия са такива, че това работи единствено в едната посока - съперниците на властта просто нямат задоволително медийни запаси, с цел да разпрострат най-малко една ответна офанзива.

И в последна сметка това прави нашето дисфункционално гражданско общество още по дисфункционално и удължава пътя ни към действителна конкурентна народна власт.

Авторът е един от създателите на KF Consulting, някогашен публицист, медиен съветник и някогашен шеф на цифровите планове на RTVI. Коментарът му е оповестен в московския в. " Ведомости " под заглавие " Хибридна цензура за всички. Ресурси ма медийни офанзиви в днешна Русия имат единствено последователите на властта ".

*Атаката против доктора по лингвистика от Висшата школа за стопанска система Гасан Гусейновбе поради негова обява във " Facebook ", в която той назова съветския език " безсилен и от клоаката ". Това определение бе раздухано от обществените мрежи и подето от медиите, а той изясни, че не е имал поради " съветския език въобще, а по какъв начин го употребяват през днешния ден руснаците, средствата за всеобща информация, политиците, юристите, органите на реда, които безусловно издевателстват над него ". Конкретният му въпрос бе " за какво някои в Русия си мислят, че руснаците в Украйна не могат да прибавят към своя език и украински ", а отговорът бе: " Защото, като дойдат в Берлин, да вземем за пример, тези умници не се изненадват да видят по павилионите вестници освен на немски, само че и на съветски, турски, сръбски, френски, гръцки, полски, британски, италиански. А в Москва, с нейните стотици хиляди украинци, татари, киргизи, узбеки, китайци и немци е невероятно да намериш нещо на различен език, с изключение на на този безсилен съветски от клоаката, на който през днешния ден приказва и написа тази страна. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР