На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия.

...
На 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия.
Коментари Харесай

7 ноември 1917 г. Октомврийската революция в царска Русия

На 7 ноември 1917 година стартира Октомврийската гражданска война в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки смъкват държавното управление на Александър Керенски.

Революцията довежда до основаването на Съветския съюз - първата комунистическа страна в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на ХХ в.

На 16 март 1917 година абдикира последният съветски император Николай II. Властта в Русия е поета от краткотрайното държавно управление на Керенски. Малко по-късно в Петроград идва Ленин. Той установи, че има превъзходна опция малобройната, само че дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 година се проваля

и вождът на революцията е заставен да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 година към този момент е сполучлив. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „ Аврора”. С взлом, макар неналичието на опозиция, е високомерен Зимният замък и са задържани членовете на Временното държавно управление. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „ Аврора”. Ключова роля в болшевишкия прелом изиграва Лев Троцки, чието същинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на ръководител на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на процедура боен началник на преврата. Именно по негови инструкции първо са атакувани основни обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и други Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на огромните търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „ тирания на пролетариата”, основано е първото руско държавно управление - Съвет на националните комисари отпред с Ленин.

По негова заповед на 6 януари 1918 година е необуздано законно определеното посредством свободни и демократични избори Учредително заседание. Последица от октомврийския прелом е разрушителната гражданската война в Русия.

Създадената през октомври 1918 година от Ленин първа в света Социалистическа страна на служащите и селяните в действителност съставлява немски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 година Немците обезпечават на новия режим военна и материална помощ. Финансовата поддръжка за болшевиките стартира още от края на 1914 година Според немските публични документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекъснато през юли 1918 година, когато е погубен немският дипломат в Москва граф Мирбах.

Идеята, че революцията била проведена от международното еврейство, се появила малко по-късно, към 1918 година, когато Троцки поел военното министерство на новосъздадената Съветска страна. Сред комисарите и началниците на разнообразни политически ръководства фактически имало доста евреи. Но този факт не бил обвързван с митичния “световен заговор”, а с обстоятелството, че евреите в царска Русия били една от дискриминираните и преследвани народи. Протестните настроения в еврейските кръгове били по-популярни в сравнение с в съветското общество. Но имало недоволни и измежду другите малцинства в Русия – фини, латиши, литовци, естонци.

Историците в целия свят считат тезата за “еврейската революция” в Русия

за нищо повече от мит. Според тях Великата октомврийска социалистическа гражданска война е чисто съветски феномен. На Запад даже не обособяват двете революции – Февруарската и Октомврийската, а разискват единствено една гражданска война – от 1917 година Историците показват като аргументи за нея: обществените, класовите и икономическите проблеми в самата Русия. Обясняват природата на революцията с ситуацията на служащите, с не до дъно позволените въпроси за собствеността на земята, с националните проблеми в обособените региони, плюс голямото натоварване на съветското общество, обвързвано с присъединяване на страната в Първата международна война. Русия била изтощена от загубите, от непрекъснатите поражения; настроенията измежду армейските елементи били извънредно лоши; след три и повече години война Русия не желала повече да води война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР