На 7 Февруари от 19 часа балетната трупа на Националната

...
На 7 Февруари от 19 часа балетната трупа на Националната
Коментари Харесай

„Госпожиците от Авиньон“ в Дома на културата

На 7 Февруари от 19 часа балетната натрупа на Националната опера на Северна Македония, ще показа балет в 9 картини „ Госпожиците от Авиньон “, въодушевен от едноименната картина на Пикасо, отдаден на неговите вдъхновения. Хореографията се развива на фона авторската музика на Калиопи Букле, в която са употребявани принадлежности и музикални претекстове от целия свят. Въпреки че е определян като съвременен, спектакълът носи главните детайли на класическия балет. „ Докато се взирах в един от сънищата си в картината на Пикасо „ Госпожиците от Авиньон ”, една муха кацна на платното. Тя стартира да бръмчи, да лети от единия до другия завършек на картината и да я преглежда с кураторска точност. Докосвайки изображението, тя го пресъздаваше, бръмчейки. В този миг в съня си скицирах текста на „ Госпожиците от Авиньон ” “ – споделя създателят на либретото Сашо Димоски.

В основните функции пловдивската аудитория ще види примабалерините Александра Миялкова и Мими Поп-Алексова Атанасовска и балетни солисти на Националната опера и балет на Северна Македония.

Хореограф и режисьор на спектакъла е шефът на Балета на Националната опера и балет в Скопие, Олга Пано. Тя е най-утвърденият балетен хореограф в страната си. Панго е примабалерина, хореограф и балетен възпитател. Завършила е Националното балетно учебно заведение в Скопие, Северна Македония. През 2005г. се дипломира с магистърска степен в АМТИИ Пловдив за балетмайстор, балетен възпитател и хореограф. От 2017 година е шеф на Балета на Националната опера и балет на Северна Македония. Жури е на влиятелни интернационалните балетни състезания, организира семинари и майсторски класове в страната и в чужбина.Има авторски хореографии в редица балетни, трагични и оперни постановки, както и в мюзикъли, кабарета и оперети.

Гастролът на балетната натрупа на Националната опера на Северна Македония е по покана на Опера Пловдив и се реализира с финансовата поддръжка на Министерство на културата на Република България. По линия на културния продан Опера Пловдив ще показа «Дългата коледна вечеря»  в Скопие седмица по-късно. Националният балет на Северна Македония и неговите солисти са познати на публиката на OPERA OPEN с присъединяване си в спектаклите „ Дон Кихот “,  „ Лебедово езеро “ и „ Ана Каренина “.

Билети за „ Госпожиците от Авиньон “ се продават на касата на Операта, мрежата Ивентим и онлайн на eventim.bg.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР