На 68-ия ден от своето плаване научно изследователският кораб Св.

...
На 68-ия ден от своето плаване научно изследователският кораб Св.
Коментари Харесай

Корабът Св. св. Кирил и Методий вдига котва от остров Ливингстън

На 68-ия ден от своето корабоплаване научно изследователският транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий " подвига котва, а на борда му се качват учените и логистиците, които работеха през този сезон въз основата " Св. Климент Охридски ", съобщи Нова тв.

Базата ни беше зазимена до началото на идващото антарктическо лято, през което полярниците ни ще се върнат, с цел да продължат научните си планове. През тази година те работеха по разнообразие от тематики - проучване на геологията на скалите и търсене на скъпи метали, като злато, сребро и мед. Продължиха проучванията по тематиката за световното стопляне и топенето на ледниците.

Успешно с това приключи построяването на фундаментите на новия лабораторен блок на българската антарктическа база. Той ще бъде с три корпуса и ще се трансформира в модерна лаборатория за научни проучвания. От борда на полярния ни транспортен съд бяха направени изследвания за антропогенно замърсяване на остров Ливингстън посредством проучване на седименти в неговата акватория.

Скоро в Природонаучния музей в гр. Пловдив ще плуват риби и морски звезди, които българските учени взеха от акваторията на Ливингстън. Ръководител на 31-ата научна задача на Антарктида е проф. Христо Пимпирев. Очаква се на следващия ден корабът да потегли назад към България. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР