На 6 юли стартира поредното издание на най-голямото състезание в

...
На 6 юли стартира поредното издание на най-голямото състезание в
Коментари Харесай

Как се хранят велосипедистите от Tour de France

На 6 юли започва следващото издание на най-голямото съревнование в света на шосейното колоездене - Тур дьо Франс. По този мотив кулинарното издание goodfood.bg разгласява материал за храненето на състезателите.
 Sky разгласи сензационно овакантяване на колоезденето
Безспорно, това е най-тежкото предизвикателство пред всеки колоездач. Tour de France изисква състезателите да покриват 3519 км през 21 стадия единствено за 23 дни. Предизвикателството е еквивалент на колоездене от Англия до Кайро.

Епичното пътешестване изисква доста умствена увереност, впечатляваща фигура и деликатно основан хранителен режим. Всеки ден състезателите би трябвало да балансират високите си условия за калории доста точно, с цел да възстановят мускулите си. Какво яде елитният колоездач? Попитахме специалисти на Tour de France да споделят своите тайни…

Колко калории дневно колоездачите би трябвало да одобряват?

На малко – доста. „ Изискванията за калории варират в другите дни, според от спецификата на всеки стадий. Хоризонталните стадии изискват по-малко сила в сравнение с планинските. “, изяснява доктор Джеймс Мортън, началник на отдел „ Хранене “ за Team Sky. " Средно състезателите на Grand Tour гълтам сред 5000 и 8000 ккал дневно. "

През какви провокации, свързани с храненето, минават състезателите?

Недохранване

Може да бъде мъчно за колоездачите да употребяват всички хранителни субстанции, от които имат потребност, споделя Корийн Рейнхард, старши управител на Sport Nutrition в PowerBar. „ Потискането на апетита и умората от храната, поради приемането на едни и същи храни, богати на въглехидрати всеки ден в продължение на седмици, би трябвало да се управлява. Може да се появят и стомашно-чревни проблеми, тъй че храната би трябвало да се сортира деликатно и съобразено с самостоятелните потребности и желания на колоездача. “

Преяждане

Д-р Мортън изясни: „ Основното предизвикателство е да се увеличи качеството на представянето и възобновяване от всеки стадий, като се внимава да не се „ презареди “. Ако състезателите го създадат на няколко стадия, това може да окаже въздействие на тяхното тегло, което да се окаже пагубно на третата седмица от надпреварата. Дори единствено 1 кг от горната страна, може да се окаже решителен за успеха. “

Липса на време

Джудит Хаудум, експерт по хранене в BMC Racing Team, разказва какъв брой е значима всяка минута. „ Притиснатите във времето състезатели би трябвало да се хранят на велосипеда, с цел да подхранват телата си – приемането на вярното количество, без да се разстрои стомаха, несъмнено е предизвикателство. Вечерите може да бъдат пропуснати, само че състезателите се нуждаят от сън, с цел да възстановят силите си, тъй че задачата е да се реализира баланс, като се смекчи всяко влияние върху качеството на съня. “

Какво ядат състезателите всеки ден?

„ Закуската стартира с микс от разновидности с въглехидрати, включващи каша, паста, ориз, киноа, разнообразни типове самун и сокове от плодове и зеленчуци “, споделя доктор Мортън. „ Допълнително, осигуряваме високо протеинова закуска, с яйца, гръцки йогурт и пушена сьомга. Състезателите може да имат и няколко въглехидратни леки закуски, до момента в който пътуват, като банани или протеинови питейни заведения. По време на надпреварата, те ще заредят с домашно приготвени оризови сладкиши и направени по поръчка артикули, в това число питейни заведения и гелове. Имаме двама изключителни шеф-готвачи, които обезпечават положителния усет и тип на вечерите и вършат това, което се чака – доставят обилие от въглехидрати за сила и протеини за възобновяване.

Как колоездачите остават хидратирани?

„ Единственият метод да избегнете прекомерната дехидратация (повече от 3% загуба на телесно тегло) е посредством задоволителен банкет на течности преди, по време и след съревнование “, споделя Рейнхард. „ Нуждите на всеки са строго самостоятелни – има доста фактори, като загуба на тегло, промени в метеорологичните условия или активност на упражненията, които въздействат на загубата на течности. Така че актуалните рекомендации са да се приспособи приемът на течности за всеки самостоятелно.

Най-лесният метод за спортистите да следят измененията в своята хидратация е посредством телесната маса (1кг загуба на пот= 1кг загуба на тегло), с корекциите за приема на течности посредством храна и загубата посредством урината. Изчисляването на всичко това, по време на тренировки и в разнообразни положения, ще ни разреши да развием проекта за всеки играч.

Важно ли е по кое време колоездачите се хранят, също колкото с какво се хранят?

Според доктор Мортън, отговорът е явен – да. „ За нас най-важно е синхроизирането, типът на храната и целостта. Прекарваме доста време в пояснения на колоездачите какъв брой са значими всички тези съставни елементи за храненето. Няма никакъв смисъл да консумираш верния вид храна, вярното количество, само че по неверното време. Синхронизирането е първото нещо, което се стремим да подобрим в режима на състезателите. “

Как се хранят състезателите след надпреварата, с цел да се възстановят?

Всички специалисти ни споделиха, че колоездачите се хранят незабавно след всеки стадий, с цел да се възстановят. „ Храненето за възобновяване стартира незабавно след колоезденето. Основните съставни елементи са въглехидрати за запълване запасите от гликоген, първокачествен протеин за възобновяване на повредена мускулна тъкан и течности и електролити (особено натрий) за ефикасна рехидратация. Важно е да не забравяме, че сънят играе значима роля за възобновяване и че храненето също оказват въздействие в този интервал. Субоптималната вечеря може да повлияе на качеството на съня и да понижи възобновяване през нощта “, изясни Рейнхард. Тя също предизвестява: „ Няма двама състезатели, които да имат едни и същи хранителни условия, идентична хранителна тактика просто не съществува! “.

Как колоездачите подсигуряват, че поддържат мускулната си маса, до момента в който са с конкурентоспособно тегло?

Рейнхард има вяра, че е предизвикателство да се поддържа равновесие. „ Рискът от загуба на тегло и мускулна маса е доста огромен по време на Tour de France и по-голямата част от състезателите изгубват доста тегло единствено за 3 седмици. За да се понижи тази загуба, колоездачите би трябвало да опитат да запазят енергиен баланс и интензивно да употребяват високопротеинови храни в верните количества и в вярното време.

Д-р Мортън се съгласи. „ В последна сметка, всичко е с цел да се обезпечи съответно количество сила и задоволителен банкет на протеини. Препоръчваме приемът на протеин да става на всеки 3 часа и тъкмо преди лягане посредством композиция от артикули. Издръжливите спортисти постоянно не правят оценка ролята на протеина, само че за благополучие колоездачите на Team Sky изцяло схващат нуждата от протеини за мускулната маса и възобновяване “.

Съществува съмнение, че състезателите ядат каквото си изискат, тъй като изразходват доста сила. Качеството на храната значимо ли е колкото количеството?

„ Разбира се, това е един от най-големите легенди за храненето на спортистите “, съобщи доктор Мортън. „ Видът на признатите калории може да окаже въздействие върху представянето и възобновяване. Както споделят, не може да заредиш дизелов мотор с бензин. Не можем да сложим неверното гориво в най-хубавите спортисти в света! “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР