На 6 октомври Крумовград отбелязва своя празник. Ето поздравът на

...
На 6 октомври Крумовград отбелязва своя празник. Ето поздравът на
Коментари Харесай

Кметът на Крумовград: Гордеем се, че живеем в разбирателство

На 6 октомври Крумовград отбелязва своя празник. Ето поздравът на кмета Себихан Мехмед към жителите на града:

Уважаеми съграждани,         

За мен е чест и наслаждение да поздравя всички поданици и посетители на Крумовград с празника на нашата община – 6 октомври, ден на традициите,  на есенния панаир „ Сеид баба “.       

Посрещаме днешния ден с респект към предишното  на Крумовград, с религия в бъдещето и с очаквания – да  пребъде като град, съхранил своите обичаи, обичан и уважаван от хората, които живеят тук. 

 Вековна е традицията за осъществяване на панаира „ Сеид баба ”.  Нямаме точна информация кой е бил Сеид баба - локален властник или пълководец, само че знаем, че след гибелта му е уважаван като светец.

Легендите описват, че бил доста мощен. Винаги се притичвал на помощ там, където е имало потребност от него. И приживе, и след гибелта си той правил чудеса, по тази причина при гроба му се събирали  много  страдащи хора с вяра за излекуване.

И тъй като пред страданието и вярата всички са равни, и християни, и мюсюлмани  почитат  светеца  и вършат събор,  който с разрастването на града променя мястото си на осъществяване.   

Разказват, че  почитта към Сеид баба  била толкоз мощна, че нарекли Крумовградския панаир на негово име и го провеждали в непосредствена непосредственост до тюрбето му в с. Полковник Желязово – на голямата  поляна пред гробището.           

Днес от висотата на годините всеки си спомня случки и събития за своя град, само че най-важното за мен като кмет на община Крумовград са неговите хора.

Крумовград постоянно се е гордял, гордее се и през днешния ден, че в него живеят в добросъседство, усърдие и съгласие хора с друга етническа и културна  принадлежност, споделят наслади и скърби, и в делник, и в празник.            

Отправям своята признателност към всички, които с делата си градят  настоящето и бъдещето на града ни и на общината ни.   

В днешния празничен ден искам да ви пожелая да бъдете здрави, персоналният и професионалният ви живот да са изпълнени с човешко задоволство, с топлота в фамилията, със успокоение и убеденост на работните ви места.

Нека децата ни живеят тук свободно, спокойно, нехайно и щастливо, дано дружно да се борим за триумфа и развиването на нашия град, на нашата община.

Заедно можем да реализираме всичко това. Заедно можем да превърнем фантазиите и очакванията за Крумовград в действителност.           

За втора поредна година празникът е белязан със знака на пандемията COVID-19, което постанова спазването на редица ограничавания и в делник, и в празник.

Поради тази причина отменяме обичайния есенен панаир и означаваме празника без концерти и огромни тържества.           

За втора поредна година обявихме фотоконкурс, надсловът на който е стих от известното стихотворение на починалия наш съгражданин - държавник доктор Христо Пашалиев:  „ Крумовград, моя болежка и наслада “.           

Чрез състезанието дадохме опция на жителите на общината на възраст над 13 години да покажат фотоси от предишното на Крумовград и общината, както и настоящи фотографии, на които са запечатали хубостта на родния край и живота на хората.

Предоставените фотоси сме подредили във фотоизложба, а най- положителните фенове фотографи получават парични награди.             

Още един път цветущ празник, крумовградчани!             

Нека да има вяра, която да съпътства дните ни и очакване, което да бъде възнаградено!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР