На 6 февруари театралната общност ще отбележи 90-годишнината на доайена

...
На 6 февруари театралната общност ще отбележи 90-годишнината на доайена
Коментари Харесай

Народният театър отбелязва 90-годишнината на режисьора Асен Шопов

На 6 февруари театралната общественост ще означи 90-годишнината на доайена на българската постановка Асен Шопов, оповестиха от Народния спектакъл. На огромната сцена ще бъде показан спектакълът " Майстори " от Рачо Стоянов, който ветеранът слага преди 2 години, когато е на 88. Продукцията е на Драматичен спектакъл – Пловдив, където и досега се играе при неотслабващ зрителски интерес. 

Повече от 60 години режисьорът Асен Шопов е удивително събитие в българския спектакъл. Създал е над 150 театрални постановки и е притежател на награди " Аскеер " и " Икар " за цялостното си творчество. През 2013 година е отличен с медал " Св. св. Кирил и Методий “ (първа степен) за огромни заслуги в региона на културата и изкуството. Сред най-известните му спектакли, останали в съзнанието на генерации фенове, са „ Коварство и обич “, „ Осъдени души “, „ Хамлет “, „ Време разделно “, „ Дачници “, „ Нощем с белите коне “, „ Процесът срещу богомилите “, „ Тайната вечеря на дякона Левски “, „ Величието и падението на Стефан Стамболов “, „ Железният светилник “ и доста други.

Асен Шопов е роден в Брестовица, Пловдивско, на 16 февруари 1933 година През 1956 година приключва актьорско майсторство, а през 1962 година постановка при проф. Моис Бениеш във ВИТИЗ. През същата година дебютира на сцената на Драматичния спектакъл в Димитровград с постановката „ И на следващия ден е ден “ по Георги Джагаров. Последователно по-късно е режисьор в Хасково, спектакъл „ Българска войска “, Бургас, Народния спектакъл, Драматичен спектакъл – Пловдив, Театър 199… Най-силните му креативен години са свързани с военната натрупа, на чиято сцена Асен Шопов осъществя огромни спектакли с десетки персонажи, постоянно с присъединяване на близо трийсет артисти.

Пиесата, с която ще бъде маркирана 90-годишнината на режисьора, се приема като един от образците на българската драматургия, съчетаващ в себе си сантименталната памет за Възраждането и актуалните исблъсъци на националния ни темперамент. Спектакълът на Асен Шопов трансформира историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съревнование за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като ентусиазъм и хубостта като жертва е възелът на спора в тази класическа творба. За да се изправи фенът пред безконечните български въпроси – безусловно кръвта ли е заварката на българския строеж и наложително ли е иконостасът на мъжа и създателя да е вдигнат върху женските сълзи и болка…

В основните функции в юбилейното зрелище са гост-звездата Явор Бахаров, Константин Еленков („ Одисей “) и Мария Сотирова, позната на феновете и като полицайката Жана от известния тв сериал „ Братя “. В актьорския състав са още Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Мария Генчева, Добрин Досев, Марин Младенов, Стефан Попов и др.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР