На 6 декември в Деня на свети Николай Чудотворец, отбелязваме

...
На 6 декември в Деня на свети Николай Чудотворец, отбелязваме
Коментари Харесай

На Никулден във Видин запалиха светлините на сребърното кандило-кораб в митрополитската църква

На 6 декември в Деня на свети Николай Чудотворец, означаваме един от най-почитаните у нас православни празници.

По този мотив в едноименния храм на Видин бе отслужена тържествена света литургия, управлявана от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. На нея участваха заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, секретарят на Общината Емилиян Енчев, представители на църковното настоятелство, на просветителни институции и други

Видинският епископ се обърна със слово към събралите се в храма миряни, в което се спря на осъществявания със мъжество, достолепие и примирение живот на огромния светец, чийто празник честваме през днешния ден. И прикани да се поучим от неговия метод на живот и мощ на духа: „ Да придобием тази берекет, която свети Николай ни сподели, да се утвърждаваме в нашата православна религия и да учим децата си на тази религия и на добродетелите, които Бог ни е посочил “.



Митрополит Даниил предложения формалните посетители по открита традиция да слагат запалени свещи в кандилото, изобразяващо транспортен съд. То е направено през XIX век и е подарък от видинския еснафин, състоящ се тогава от седем семейства, колкото на брой са и светилниците в него.

След службата в храма, отпред с Градския духов оркестър, потегли литийно шествие към централния понтон. На брега на река Дунав НВП Даниил отслужи водосвет и поздрави жителите с огромния християнски празник, с благопожелание свети Николай Мирликийски Чудотворец да подарява здраве и благоденствие. Той благодари на Община Видин за съдействието при провеждането на събитието, както и на всички останали съорганизатори.



В памет на починалите моряци, риболовци и търговци бяха хвърлени възпоменателни венци във водите на Дунав, а от Патриотичен клуб „ Бдинци “ възпроизведоха изстрели. Пак по традиция, от катер на Гранична полиция в реката бе потопена трикратно икона с облика на светеца.

На присъстващите на празничното събитие бе раздаден курбан, както и осветени икони с лика на свети Николай.

Честването на Никулден по този метод се прави след двегодишно спиране болести пандемията от ковид.

Празникът е проведен от Видинска света митрополия, дружно със Сдружение „ Усмихни се с нас “, Пристанище – Видин, със съдействието на Община Видин и с поддръжката на Фолклорна студия „ Северняци “.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР