На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай

...
На 6 декември отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай
Коментари Харесай

Честит Никулден!

На 6 декември означаваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец).

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е настойник на моретата, моряците и риболовците. Затова по традиция на трапезата на Никулден би трябвало да има риба, най-често шаран.

Според една легенда, по време на мощна морска стихия, светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта.

В облика на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия господ Посейдон. Това е повода българите да го почитат като патрон на моряците и риболовците, както и като настойник на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е умрял на 6 декември 342 година и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до през днешния ден във величествената базилика, издигната в негова чест.

В Западна Европа също празнуват деня на Св. Никола. Освен в италианския град Бари, където дружно го празнуват православни и католици, в Холандия и Белгия да вземем за пример този ден е изключително значим за децата. В нощта на пети против шести декември малчуганите оставят обувките си с вярата положителният светец да ги изпълни с лакомства и дарове. В доста региони на запада празненствата за свети Никола последователно се трансформират в Коледа.

6-ти декември се счита и за ден на банкерите и търговците.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден доста православни християни одобряват свето Причастие, а за празничната софра подготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито поданици са го избрали за собствен небесен настойник.

На Никулден честват над 200 000 именници, от които две трети са мъже. 

Още от ПРАЗНИЦИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР