На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на

...
На 6 декември празнуваме Никулден. Празникът е в чест на
Коментари Харесай

Никулден е, банкерите празнуват своя професионален празник!

На 6 декември честваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е настойник на моретата, езерата и реките, на моряците и риболовците, на фамилията и рода.

На този ден честват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.

Освен моряците и риболовците, за собствен празник го одобряват банкерите и търговците.

Първообразът е историческа персона - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Източноправославната религиозна традиция го уважава като настойник на мореплавателите. Според една легенда, по време на мощна морска стихия, светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта.

Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Според националните поверия точно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима идва точно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се подвига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава”, споделя националната приказка.

Задължително на Никулден на масата участва шарана.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - с цел да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - с цел да се умножи фамилията и да има благоденствие. Някога майките употребявали костта от главата на шарана (която наподобява на кръст) като амулетче, което пришивали в облеклата на дребните деца, с цел да ги пази от заболявания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР