На 6 декември източноправославните християни честват свeти Николай Чудотворец. Първообразът

...
На 6 декември източноправославните християни честват свeти Николай Чудотворец. Първообразът
Коментари Харесай

Никулден е, почитаме свeти Николай Чудотворец

На 6 декември източноправославните християни празнуват свeти Николай Чудотворец. Първообразът е историческа персона – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция).

Още като юноша той наследил огромно благосъстояние от татко си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За положителните му каузи се разказвали голям брой митове. Така, да вземем за пример, когато един паралия с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията скрито му подхвърлил три кесии със злато и по този начин избавил девойките от ужасна орис. Той откупувал и други хора от иго. Източноправославната религиозна традиция го уважава като настойник на мореплавателите.

Според една легенда, по време на мощна морска стихия, светецът избавил с молебствия моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, умрял при рухване от най-високата мачта. Св. Никола пътувал доста по море и от заплахите се спасявал с помощта на божията протекция.

В едно от житията му се загатва епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал. В облика на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически господ (Посейдон). Това е повода българите да го почитат като патрон на моряците и риболовците, както и като настойник на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е сърдит, светецът предизвиква бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Свети Николай умира на 6-ти декември 345 година.

Паметта му се уважава и до през днешния ден от Християнската черква точно на тази дата. В Западна Европа също празнуват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е изключително значим за децата. В нощта на пети против шести декември децата оставят обувките си с вярата положителният светец да ги изпълни с лакомства и дарове.

В доста региони на Запада празненствата за свети Николаус последователно се трансформират в Коледа. На Никулден се подготвя риба с люспи, най-много шаран, тъй като той е прислужник на светеца.

Голата риба подухва асоциации с беднотия. Люспите се почистват деликатно, по този начин, че да не падат на земята. Вярва се, че в случай че някоя люспа въпреки всичко падне, тя не би трябвало да се настава, тъй като който я настъпи, ще се разболее и ще почине. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които би трябвало да участват на никулденската софра са рибник (пълнен шаран в тесто) и ритуален самун, като във всяка къща би трябвало да са по два. Част от тях се раздава на съседите и по този начин може да се реши, коя стопанка е най-хубава в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската софра са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял боб.

От 1992 година Никулден се празнува и като Ден на град Бургас.

Празнуват Кольо, Колю, Ненко, Нено, Никола, Николай, Нино, Ненка, Никол, Николета, Николина, Николинка, Нина, Нинка, Ница
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР