На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите

...
На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите
Коментари Харесай

Днес е голям православен християнски празник

На 6 август Българската православна черква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. На Преображение Господне по остаряла традиция се прави освещаване и благославяне на ново грозде, както и разнообразни плодове.

Началото на празника е в първите епохи на християнството и е обвързвано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна популярност пред трима от най-близките му възпитаници.

Апостолите не допускали, че Иисус Христос ще понася унижения и премеждия - съгласно тях това било несъвместимо с величието и славата Му. Той им приказвал постоянно за страданията, които Го чакат, за гибелта и Възкресението си. За да укрепи вярата на учениците си, Иисус Христос решил да покаже на трима от апостолите истинната си небесна популярност. Заедно с Петър, Иаков и Йоан се изкачил на планината Тавор в Галилея, отдалечил се от тях и почнал да се моли. Скоро те заспали, а когато се събудили, видели своя Учител изцяло видоизменен.

Лицето му светело като слънце, а облеклата му блестели като светлина. Иисус беседвал с двама от най-великите представители на Стария Завет - пророците Мойсей и Илия, за идните си премеждия и Кръстна гибел в Йерусалим. В един миг ярък облак осенил всички и от него се разнесъл всесилен глас: „ Този е моят любим наследник, в който е моето снизхождение. Него слушайте”.

При тези слова Свише апостолите в мощен боязън паднали ничком на земята. Когато славата Господня се скрила от тях, Господ се доближил към учениците си и споделил: „ Станете, не бойте се!”. Това чудодейно събитие трябвало да защищити апостолите от отчаяние и подозрение при типа на Христовите премеждия, да укрепи вярата им в Неговата Божествена природа.

 Преображение Господне празник Thinkstock

За всички вярващи християни и до през днешния ден Преображение Господне е обвързвано с смяна и с нова вяра. Затова празникът се отбелязва в края на християнската църковна година.

На този ден в Светата Литургия на православните храмове се прибавя специфичен Тропар (молитвено песнопение) със старославянското наименование „ Начатки овощей”, а в Българската православна черква - „ Освещаване на гроздето”.

Според българския национален календар на 6 август настава трайно видоизменение в природата. Слънцето обръща тил на лятото и лице към зимата, щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите земи. Според вярванията на този ден се отваря небето и в случай че някой види това, се сбъдва всичко, което си назова. Ако някой се разболее, натопява се връзка сушени плодове, болният пие от водата и заболяването се преобразява.

 Преображение Господне празник Thinkstock

Преображение Господне е времето, когато дните очевидно понижават, чака се студът. Всеки би трябвало да се размишления, да си спомни, че е имало доста случаи, когато е бил неприятен и ето, в този момент е времето да се преобрази, да стане по-добър.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР