На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това заяви

...
На 5 октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19. Това заяви
Коментари Харесай

Проф.Чорбанов: В началото на октомври представяме българската ваксина срещу COVID-19 |

На 5 октомври представяме българската ваксина против COVID-19. Това съобщи по Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов - шеф на департамент „ Имунология " в Института по микробиология на Българска академия на науките и народен представител от Има Такъв Народ в последните два Народното събрание.

" Работим по два прототипа – единият, който ще показва финансирането от института " Пастьор ", само че би трябвало да кажа, че бюджетът е много дребен и е единствено за научната разработка, имаше и контрактуван фонд, много хора помогнаха ", сподели Чорбанов.

На въпрос дали в случай че българската разработка бъде утвърдена професорът ще се имунизира той отговори:

" Ето тук е почтено да се каже, че всяка ваксина може да бъде безвредна, когато премине през всички стадии на тестване. На този стадий не бих се ваксинирал, защото изкарах болестта преди 6 месеца и няма логичност да се имунизирам против ковид, защото имунитетът на прекаралите болестта е доста висок. "

Според него антителата не са фактор, който би трябвало да бъде отбелязван:

" Те се синтезират от организма на прекаралите болестта, когато той продължава да се среща с хора, които са положителни във връзка с вируса, т.е. когато бъде предизвикан. Фактор на отбрана са други имунни съставни елементи, които подсигуряват отбрана на организма през по-дълъг интервал - за цялостен живот ”.

По думите му имунизацията би трябвало да бъде доброволна и от този аспект всеки пълновръстен човек би трябвало да реши самичък за себе си доколко е подготвен да поеме риска от болестта.

„ Всеки който се усеща заплашен и в случай че имунизацията е факторът, който ще го накара да не се усеща по този начин, би трябвало да се имунизира ”, уточни още той.

Проф. Чорбанов коментира и нуждата от слагане на бустерна доза от имунизацията против COIVD-19:

„ Допълнителни дози за ваксини в общия случай се слагат, когато организмът не е реагирал задоволително съответно. Дори и при БЦЖ имунизациите е по този начин. Навсякъде се вкарва такава доза най-много за възрастните хора. От този аспект третата доза се прави като аналог на другите ваксини ”, счита Чорбанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР