На 5 май именници са: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира,

...
На 5 май именници са: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира,
Коментари Харесай

Почитаме Свeта мъченица Ирина

На 5 май именници са: Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо. Почитаме паметта на Света мъченица Ирина съгласно църковния календар.
Преди да бъде покръстена Света мъченица Ирина е носила името Пенелопа. Тя е била щерка на знатни езичници от Магедон. Баща й построил за нея чудноват замък отвън града, надалеч от светския свят и развлечения. Наел хора да се занимават с образованието и възпитанието и. Един от тях бил християнина Апелиан. Той учил девойката на християнски полезности.

Когато Пенелопа станала пълнолетна, татко й и съобщил, че й е избрал брачен партньор, за който да се омъжи. Момичето помолило за време за размисъл и се обърнало към Христос за съвет. Бащата се разярил и заповядал щерка му да бъде прегазена от стадо коне. Вярата избавила момичето и конете побягнали към бащата. Той се убедил в правотата на щерка си и приел християнството дружно със фамилията си. Ирина почнала да приучава и други жители.

След време в града имало нов шеф, който като схванал за Ирина я извикал при себе си и я подложил на свирепи мъчения. Вярата и този път запазила девойката, а управникът измислял все нови и нови мъчения. Виждайки несправедливостта, народът недоволен и прогонил шефа с камъни. Властта поел сина му, който траял делото на татко си. В краката на момичето били забити пирони и в това положение била развеждана из града в големи страдания. Тогава Ангел Божий се смилил и погубил мъчителите, а нея освободил. От тогава народът почнал още повече да уважава девойката, а тя разпространявала вярата все по-надалеч.

След време Бог изпрати на Ирина уведомление, че скороще си я прибере. Момичето, дружно с учителя си Апелиан, отишла до пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина умряла при започване на II в.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР