На 5 февруари, от 18:00 ч. в Градска художествена галерия

...
На 5 февруари, от 18:00 ч. в Градска художествена галерия
Коментари Харесай

Изложба в памет на митрополит Йосиф във Варна

На 5 февруари, от 18:00 ч. в Градска художествена изложба " Борис Георгиев " - Варна, ще бъде открита галерия с картини от сбирката на Негово Високопреосвещенство Варненския и Преславски митрополит Йосиф.

В нея ще бъдат показани 26 живописни платна на блаженопочиналия архиерей. Изложбата ще открие една не доста известна страна от неговата всестранна духовна просвета обвързвана с отношението и познанието му към изобразителното изкуство.

Изложбата се организира с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Основният род на творбите е пейзажът и в това можем да прозрем високия духовен аршин на митрополит Йосиф, да открива божествения дар на хубостта в облика на природата. Представените творби са на едни от най-видните наши художници от средата на предишния век. Сред тях са морските пейзажи на Марио Жеков, Георги Велчев, Христо Каварналиев, Петър Францов, Наполеон Алеков, прелестните пейзажи на Никола Танев, Атанас Михов, Янко Маринов, Тодор Димитров, извънредно изящните и съвършени акварели с цветя на Константин Щъркелов и други интересни творби - копия и бродерии от задгранични художници. В експозицията ще бъде включен и портрет на митрополит Йосиф от Никола Кожухаров. 

Изложбата ще бъде съпроводена от азбучник и ще продължи

от 5 до 24 февруари 2019 година в Градска художествена изложба " Борис Георгиев “ - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР