На 4 май се навършват 119 години от гибелта на

...
На 4 май се навършват 119 години от гибелта на
Коментари Харесай

Навършват се 119 години от гибелта на Гоце Делчев

На 4 май се навършват 119 години от гибелта на българския бунтовник Гоце Делчев.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Национален воин в България и Република Северна Македония.

Гоце Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в фамилията на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обграждане в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 против 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът е несполучлив. След еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги армия Гоце Делчев пада погубен. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР