На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей,

...
На 30 ноември православните християни отбелязват деня на свети Андрей,
Коментари Харесай

Св. ап. Андрей Първозвани

На 30 ноември православните християни означават деня на свети Андрей, брат на свети деятел Петър. Той е именуван още Първозвани, тъй като пръв измежду дванайсетте апостоли е извикан да тръгне след Исус Христос. Когато апостолите потеглят по света да проповядват словото Божие, Андрей се насочва през Гърция, по нашите крайбрежия на Черно море и стига до Грузия и Скития, като печели нови почитатели на християнството. Умира в гръцкия град Патра, разпънат на кръст, с формата на буквата Х, наименуван по-късно в иконографията " Андреев ". Св. Андрей се смята за деятел на православните християни, тъй като ръкополага първия свещеник в Константинопол - деятел Стахий. През ІV век мощите на свети Андрей са сложени в цариградската черква " Св. Апостоли ". През ХІІІ век обаче кръстоносците ги придвижват в италианския град Амалфи, където почиват и до през днешния ден.
В националните традиции Андреевден символизира началото на зимата. Приготвят се ястия от фасул, леща, жито, булгур, царевица или всичко, което се сее на полето. Всички в къщата би трябвало да опитат от тях, дава се даже и на домашните животни. На утринта част от сварените зърна се хвърлят в комина, с цел да станат високи посевите.
С Андреевден е обвързвано и друго едно национално поверие, още веднъж израз на очакванията за къса зима и цялостни хамбари. Според преданието мечка изяла вола, с който свети Андрей обработвал равнищата си. Разгневен обаче той уловил звяра и го впрегнал в ралото. Оттогава се има вяра, че свети Андрей е заповедник на дивите животни и се явява пред хората, яхнал мечка, с цел да прогони зимата и дългите нощи. В тази връзка, когато се хвърлят зърната в комина, се изричат и думите " на ти, мецо, варен мамул, че да не ядеш суровия ". У нас назовават Андреевден още Мечкинден.

Честит имен ден на Андрей, Андриан, Андреа, Андриана, Първан, Храбрин, Силен, Силка, Дешо, Дешка!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР